Kompot z jabłek na zimę do słoików to kolejna propozycja na wykorzystanie nadmiaru jabłek. Przygotowujecie na zimę kompoty? Papierówki to zdecydowanie moje ulubione letnie jabłka. Zamiast słodkich napojów w lecie pijemy zimny kompot z jabłek niepasteryzowany, robiony na bieżąco do obiadu. Na zimę do słoików robię też kompot z wiśni, a jak mam śliwki to z mirabelek..
Kompot jabłkowy z papierówek to zdecydowanie przepis, który zapamiętałam z dzieciństwa. Mama często go przyrządzała, a my z siostrą piłyśmy go lekko rozcieńczonego wodą, a potem wyjadałyśmy miękkie jabłka. PYCHA!
Jak w prosty sposób przygotować kompot z jabłek na zimę?
Składniki na 3 słoiki 900 ml:
1,5 kg jabłek, papierówki
¾ szklanki domowego cukru waniliowego
1 op. cukru cytrynowego (opcjonalnie) kupuję go w sklepie ALDI
1 litr gorącej wody
15 g – kwasek cytrynowy
goździki- 1 na słoik
Przygotowanie: Jabłka (papierówki) nieobite myjemy, nie obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdka nasienne. Następnie przekładamy je do miski z wodą i kwaskiem cytrynowym, ten sposób powoduje, że pokrojone jabłka nie ściemnieją. W między czasie zagotowujemy wodę i mieszamy z cukrem, aż cukier się rozpuści. Jabłka układamy w wyparzonych słoikach, dodajemy po 1 goździku na słoik i zalewamy gorącą, słodką wodą. Pasteryzujemy słoiki z kompotami 30 minut w piekarniku o temperaturze 100 stopni C z włączonym termoobiegiem.