Konfitura z aronii

Aronia rośnie u nas na działce. Jest już wielkości sporego drzewka. W sierpniu owoce są już duże, dojrzałe i można już aronię zacząć zrywać, chociaż niektórzy czekają, aż owoce zaczynają się marszczyć. Z owoców aronii możemy przygotować pyszną konfiturę i sok. Ja przygotowuję przetwory  z aronii nie tylko że jest smaczna, ale ona ma również właściwości zdrowotne, pozytywnie wpływa na stan naczyń krwionośnych i chroni przed chorobami serca. W kolejce czeka też prosty przepis na pyszny i zdrowy sok z aronii, który przygotowuję dla moich osobistych nadciśnieniowców, gdyż sok z aronii skutecznie obniża ciśnienie krwi. Aronia ma dosyć cierpki smak i wciąż nie jest zbyt popularnym owocem na przetwory. Jak komuś on przeszkadza to można go niwelować przez zamrażanie owoców lub dodawanie liści wiśni do gotowania. Ale ja w mojej konfiturze wykorzystałam świeże zerwane owoce i nic z nimi nie kombinowałam. Według mnie konfitura z aronii i jabłek jest PYSZNA!

Oprócz aronii do słoików zapakowałam inne owoce: jabłka- Mus jabłkowy na zimę,  wiśnie- Kompot z wiśni na zimę,  Frużelina wiśniowa

Konfitura z aronii

Konfitura z aronii
Składniki na 5 słoiczków:
1 kg dojrzałych owoców aronii
1/2 kg cukru
1/2 l wody
1/2 kg  papierówek lub innych jabłek
sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Aronię zbieram z ogonkami, myję ją, osuszam i dopiero obskubuję. Do garnka wlewamy 500 ml wody, wsypujemy cukier i gotujemy syrop, wrzucamy aronię, wlewamy sok z cytryny i gotujemy na dużym ogniu 30 minut. Następnie dodajemy obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłka, ja dałam papierówki. Gotujemy jeszcze 30 minut. Pod koniec gotowania musimy już konfiturę pilnować i mieszać ją cały czas aby się nie przypaliła podczas wysmażania jej na małym ogniu, robimy to aż konfitura zgęstnieje. Konfiturę z aronii przekładamy do słoiczków o poj. 150 ml i pasteryzujemy 10 minut. Konfitura jest idealna do kanapek, białego twarogu, jako farsz do naleśników, dodatek do gofrów, czy jako dodatek do ciast.

Konfitura z aroniiKonfitura z aronii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

7 myśli nt. „Konfitura z aronii

  1. Kiedyś robiłam dżem z aronii, ale nie przypadł mi do gustu. Może jabłko jednak przełamałoby tą cierpkość….

    Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do wyczarowania kolejnych pyszności z jabłkiem w roli głównej.
    Pozdrawiam

  2. Pingback: Konfitura truskawkowa z wanilią - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Uważam że po odlaniu soku można wykorzystać pozostałą aronię i zrobić z niej dżem z dodatkiem innych owoców tak jak : jabłko, malina, wiśnia i inne które nie posiadają cierpkiego smaku. Zamrażanie też eliminuje cierpki smak aronii.

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *