Domowa Lemoniada to na upały najlepsze wyjście, zapewniająca prawdziwe orzeźwienie. My każdego dnia wypijamy 1,5-2 litrową butelkę różnych wód gazowanych i lemoniad dziennie, aby nie odwodnić, oraz aby nawilżyć organizm od środka. Tym razem do przygotowania lemoniady wykorzystałam wcześniej przygotowany sorbet z melona.
Do tej lemoniady z melona nie dodawałam już cukru, gdyż melon był bardzo słodki, a sorbet z melona był dodatkowo słodzony. A ja nie lubię zbyt słodkich napojów. Jeśli ktoś chce bardzo słodką lemoniadę może ją jeszcze dodatkowo posłodzić cukrem, miodem lub stewią.
Do lemoniady dodaję zawsze gazowaną wodę mineralną, aby miała bąbelki, można dodać też wodę niegazowaną. Wszystko zależy od naszych upodobań. Dodaje również do lemoniady świeże listki mięty, albo listki melisy, sok oraz plasterki cytryny. Jeśli wlejemy lemoniadę do szklanki można też do niej dodać dodatkowo kostki lodu.
Moje propozycje innych lemoniad:
lemoniada pomarańczowo-cytrynowa (bez cukru)
Lemoniada z melona jest bardzo smaczna:
Składniki:
1 -2 cytryna
listki mięty
750 ml gazowanej wody mineralnej
kostki lodu
Przygotowanie:
Do dzbanka przekładamy zmiksowany sorbet z melona (liczymy po 2-3 łyżki na szklankę), kroimy plasterki cytryny, wrzucamy też listki mięty, wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dokładnie mieszamy . Wlewamy zimną wodę gazowaną, łączymy. Gdy wlewamy lemoniadę do szklanek, dodajemy kostki lodu. Pyszna lemoniada na upały.
Jak zrobić ta lemoniadę?
Przecież jest przepis, ale najpierw trzeba zrobić sorbet z melona 🙂