Dietetyczny indyk z kaszą i warzywami. Polecam domowy obiad dla całej rodziny, z chudym mięsem, zdrową kaszą i kolorowymi warzywami. Obiad jest dietetyczny, smaczny, zdrowy i kolorowy. Do przygotowania dania można wykorzystać mrożone warzywa.
Dietetyczny indyk z kaszą i warzywami, składniki na 3-4 porcje:
ok. 400 g piersi indyka
1 cebula
ok. 80-100 g kaszy pęczak
mały brokuł
1 duża marchew lub 2 mniejsze
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz, papryka ostra i majeranek, ilość do smaku
Opcjonalnie – mrożone warzywa na patelnię
Jak przygotować na obiad dietetyczny gulasz z indyka z warzywami i kaszą pęczak?
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku przyprawami, (możemy mięso obtoczyć w mące). Cebulę kroimy w piórka i wraz z mięsem podsmażamy na patelni na 1 łyżce oleju rzepakowego, dosypujemy suchą kaszę, chwilkę ją podsmażamy, doprawiamy solą i uzupełniamy całość wrzącą wodą, ok. 1- 1 ½ szklanki. Dusimy ok. 15 minut pod przykryciem aż woda odparuje, w razie potrzeby uzupełniamy wodą aby kasza pęczak się nie przypaliła. Dodajemy do miękkiego już mięsa z kaszą pokrojoną marchewkę, ponownie uzupełniamy wodą i dusimy aż marchewka zmięknie, na koniec dodajemy różyczki brokuła i dusimy ok. 5 minut aby brokuł się nie rozgotował. Wykładamy na talerze. Smacznego!