Fasolka z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami

Fasolka z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami, pięknie pachnie wędzonką i przyprawami, jest sycąca i rozgrzewająca.

Moja propozycja najbardziej znanej potrawy z fasoli, której smak idealnie komponuje się pachnącym wędzonym boczkiem, kiełbasą, pieczarkami i aromatycznymi przyprawami.

fasolka po bretońsku
Ponieważ wykorzystałam fasolę z puszki, moją fasolkę z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami przygotowuje się błyskawicznie. Ostatnio gdy chcę przygotować fasolkę po bretońsku to kupuję dużą puszkę fasoli w tureckim sklepie, ta fasola nadaje się idealnie do tej potrawy. Jak chcecie wykorzystać suszoną fasolę to należy ją wypłukać w wodzie, a następnie zalać wodą i pozostawić na całą noc. Następnego dnia fasolę ugotować w tej samej wodzie (co się moczyła) aż do miękkości i dalej postępować jak w moim przepisie.

Na blogu są dwa przepisy na fasolkę po bretońsku: tradycyjna fasolka po bretońsku i błyskawiczna fasolka po bretońsku, ale bardzo polecam Wam dzisiejszy przepis, gdyż ta fasolka z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami jest na wypasie J

Składniki dla 4 osób:

850 g dużej białej fasoli z puszki (weisse riesenbohnen)
150 g – puszka krojonych pieczarek
duży gruby plaster boczku wędzonego
1 kiełbasa  parówkowa
1 cebula
1 łyżka tureckiego Biber salçası (koncentrat z papryki),  albo domowa pasta paprykowa, może też być ajwar
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki majeranku
natka  pietruszki
olej
sól i pieprz młotkowany z kolendrą.

Sposób przygotowania fasolki z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami:

Fasolka po bretońsku z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami nie tylko bardzo smaczna, ale też jest bardzo prosta do ugotowania.

Boczek kroimy w słupki, kiełbasę w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki były z puszki, pokrojone w plasterki.

Na rozgrzanym oleju przesmażamy boczek, następnie dodajemy kiełbasę i cebulę, na końcu dodajemy pieczarki , doprawiamy solą i młotkowanym pieprzem, razem smażymy około 5 minut, aż składniki się zrumienią. Dodajemy pastę paprykową i koncentrat pomidorowy. Przesmażamy, dodajemy cukier do smaku, dodajemy fasolę, ja wlewam jeszcze płyn z puszki z fasoli, doprawiam majerankiem.

Całość dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i chwilkę gotujemy na wolnym ogniu około 2-3 minuty. Na samym końcu możemy dodać posiekaną natkę z pietruszki, możemy jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.  Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Fasolka z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami

  1. Mój mąż bardzo lubi fasolkę po bretońsku jednak trochę czasu zajmuje jej przygotowanie, więc często z niej rezygnujemy. Tu z pewnością sprawdzi się fasolka w błyskawicznej wersji. Świetny pomysł z wykorzystaniem fasolki z puszki. To znacznie ułatwia i oszczędza nas czas. Mój mąż z pewnością będzie zadowolony 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *