Gołąbki z bulgur i wołowiny, czyli młoda kapusta z farszem z kaszy bulgur i mięsa z wołowiny.
Niestety kończy się sezon na młodą kapustę, będę za nią tęsknić do przyszłego roku, młoda kapusta jest delikatniejsza od białej, można z niej w kilka zrobić przeróżne potrawy: surówkę, na ciepło z koperkiem, jest pysznym dodatkiem do mięsa np. żeberek. A Młoda kapusta kiszona to jest zawsze hit.
Gołąbki z młodej kapusty też są pyszne, polecam Gołąbki z młodej kapusty z farszem z ryżu i mięsa z wołowiny i jagnięciny.
Najczęściej robię gołąbki z mięsem wieprzowym i ryżem, ale ostatnio to jagnięcina, cielęcina i wołowina królują w naszej kuchni.
Młodą kapustę parzyłam wrzątkiem, ale można też obróbkę przeprowadzić w mikrofalówce. Z kapusty wycięłam głąb i włożyłam kapustę do wrzącej wody i gotowałam ok. 5 minut. Liście same odchodziły idealnie.
Na blogu jest cała masa przepisów na pyszne gołąbki, z różnymi farszami: mięsnym, bezmięsnym, z kaszą, z ryżem i w różnej kapuście: młodej, białej, pekińskiej, włoskiej, kiszonej, czy modrej, możecie wybierać, przebierać i na 100 % znajdziecie przepis na swoje ulubione gołąbki.
Składniki na gołąbki z bulgur i wołowiny, z tej ilości farszu wychodzi ok. 10-12 gołąbków w młodej kapuście.
12 liści młodej kapusty
350 g mięsa mielonego ( wołowego)
½ szklanki (poj. 250 ml) suchej kaszy bulgur, gotujemy
sól i pieprz do smaku
ok. 2 łyżki majeranku
2 łyżki oleju np. rzepakowego
SOS do Gołąbków z bulgur i wołowiny:
1 puszka siekanych pomidorów z chili
ok. 2 łyżki pasty paprykowej i 2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz mielony do smaku, ok. 1 łyżeczki cukru
250 ml rosołu lub bulionu
Jak przygotować pyszne gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą bulgur?
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo (ok.10 minut), odcedzamy. Do miski z kaszą dodajemy mięso i majeranek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na pojedyncze liście młodej kapusty posolone od wewnątrz kładziemy na środek porcję farszu ok. 2 łyżki. Składamy liść zawijając brzegi do środka, a potem rolujemy jak krokiety. Gołąbki podsmażamy na oleju z obu stron na patelni, a następnie zalewamy je 250 ml wrzącego rosołu lub bulionu, (można też zrobić bulion z kostki jeśli ktoś używa), dodajemy siekane pomidory, pastę paprykową i koncentrat, majeranek, cukier, sól i pieprz do smaku, dusimy pod przykryciem, aż gołąbki będą miękkie, a sos zgęstnieje.
Moje dobre rady: Sos można zabielić dodatkowo śmietanką, można też gołąbki dusić w piekarniku.