Kotlety z indyka z cukinią i marchewką chodziły za mną od kilku dni. Dzisiaj poszłam do sklepu i kupiłam piękny udziec z indyka, skórę i kości wykorzystałam na zupę, połowę mięsa zmieliłam na kotlety, a resztę zostawiłam na zaś.
Polecam też inne potrawy z indyka:
– Rolady z indyka pieczone z rozmarynem
– Satay z indyka pikantny
– Indyk w potrawce
– Dietetyczny indyk z kaszą i warzywami
– Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka
– klopsiki w sosie koperkowym
Z mielonego mięsa z indyka zrobiłam pieczone kotlety z warzywami.
Składniki na 12 sztuk kotletów z indyka z cukinią i marchewką
500 g udźca z indyka bez skóry
1 cukinia
1 marchew
1 mały por
1 łyżka oleju
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
Sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pieczone kotlety z indyka z cukinią i marchewką? Przepis krok po kroku. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką), obraną marchew również ścieramy na tarce. Starte warzywa solimy i odstawiamy aż puszczą soki, odciskamy na durszlaku. Pora siekamy i szklimy na łyżce oleju. Indyka mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu, dodajemy łyżkę wody i dokładnie wyrabiamy ręką, aż mięso zacznie się kleić, mięso łączymy z tartymi warzywami, dodajemy zeszklony por, sól, pieprz i bułkę tartą, a na koniec dodajemy całe jajko i dobrze masę na kotlety wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy owalne kotlety, które układamy na blaszce wyłożone papierem do pieczenia.
Pieczemy w 185 stopniach C ok. 30 minut. Podajemy kotlety z indyka z cukinią i marchewką z ulubionymi dodatkami 🙂
Pingback: Kotlety z indyka z warzywami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Najlepsze przepisy z cukinii - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię