Kotlety z indyka z cukinią i marchewką

Kotlety z indyka z cukinią i marchewką chodziły za mną od kilku dni. Dzisiaj poszłam do sklepu i kupiłam piękny udziec z indyka, skórę i kości wykorzystałam na zupę, połowę mięsa zmieliłam na kotlety, a resztę zostawiłam na zaś.

Polecam też inne potrawy z indyka:
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem
Satay z indyka pikantny
Indyk w potrawce
Dietetyczny indyk z kaszą i warzywami
Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka
klopsiki w sosie koperkowym

Z mielonego mięsa z indyka zrobiłam pieczone kotlety z warzywami.

Składniki na 12 sztuk kotletów z indyka z cukinią i marchewką
500 g udźca z indyka bez skóry
1 cukinia
1 marchew
1 mały por
1 łyżka oleju
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
Sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pieczone kotlety z indyka z cukinią i marchewką? Przepis krok po kroku. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką), obraną marchew również ścieramy na tarce. Starte warzywa solimy i odstawiamy aż puszczą soki, odciskamy na durszlaku. Pora siekamy i szklimy na łyżce oleju. Indyka mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu, dodajemy łyżkę wody i dokładnie wyrabiamy ręką, aż mięso zacznie się kleić, mięso łączymy z tartymi warzywami, dodajemy zeszklony por, sól, pieprz i bułkę tartą, a na koniec dodajemy całe jajko i dobrze masę na kotlety wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy owalne kotlety, które układamy na blaszce wyłożone papierem do pieczenia.
Pieczemy w 185 stopniach C ok. 30 minut. Podajemy kotlety z indyka z cukinią i marchewką z ulubionymi dodatkami 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kotlety z indyka z cukinią i marchewką

  1. Pingback: Kotlety z indyka z warzywami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.