Kurczak zapiekany z brokułami i ryżem, czyli kurczak pod pierzynką :). To zapiekanka, która robi się sama. Bardzo smaczna, prosta, błyskawiczna. Obiad jednogarnkowy dla 2 osób. Polecam! Filety z kurczaka po upieczeniu są soczyste i kruche, całość scala ostry ser cheddar. Piersi z kurczaka pojawiają się na naszym stole regularnie. Polecam szczególnie:
filet z kurczaka w panierce z krakersów
Filet z kurczaka na kanapki
stripsy z kurczaka
kurczak caprese z piekarnika
Kurczak zapiekany z brokułami i ryżem, czyli ryżowa zapiekanka z kurczakiem, brokułami i serem, Składniki na 2 porcje:
2 piersi z kurczaka
100 g ryżu długoziarnistego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 mały brokuł
150 g startego sera cheddar
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
garść rukoli lub natki pietruszki
Przygotowanie:
Ryż gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy, mieszamy z posiekaną rukolą i odrobiną startego sera, doprawiamy do smaku pieprzem. Układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie około 2 minuty, odsączamy, przelewamy zimną wodą i siekamy. Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, układamy na ryżu. Piersi kurczaka przykrywamy posiekanymi brokułami. Wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera, doprawiamy papryką. Zapiekamy w 160 stopniach C około 30 minut, następnie podwyższamy temp. piekarnika do 180 stopni C i zapiekamy jeszcze kwadrans.
Bardzo apetycznie wygląda ta zapiekanka 🙂 A z brokułami i kurczakiem musi być pyszna 🙂