Łopatka marynowała się trzy dni. Jedną upiekłam w żeliwnym garnku z ziemniakami, cebulą i czosnkiem z dodatkiem świeżego tymianku i rozmarynu, drugi kawałek zostawiłam do parzenia. Po upieczeniu można łopatkę pokroić w cienkie plastry i wykorzystać jako obkład na kanapki lub pokroić w grubsze plastry i podać jako danie obiadowe z upieczonymi ziemniakami. z cebulą.
Inne przepisy na pieczone mięso:
łopatka pieczona z oregano
Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem
Szynka pieczona z żurawiną
Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie
Tym razem łopatka marynowała się w marynacie z cydru, z dodatkiem sosu sojowego, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw (majeranek, liść laurowy, papryka, ziele angielskie itd).
Pyszna łopatka pieczona, polecam:
Najpierw natarłam łopatkę marynatą z 1 łyżki oleju, 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek sosu sweet chili, 100 ml cydru i przypraw typu: roztarte w moździerzu 2 ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, do tego dodałam 1 łyżeczkę pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę czosnku suszonego, 1 łyżeczkę ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżkę suszonego majeranku i kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Łopatka marynowała się przez 24 godziny ułożona w blaszce. Na drugi dzień mięso z łopatki wieprzowej wraz z przyprawami w których się marynowała, włożyłam do żeliwnego garnka, wlałam jeszcze 150 ml cydru, obłożyłam świeżym rozmarynem i tymiankiem, oraz pokrojonymi w ósemki ziemniakami i piórkami cebuli. Łopatkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piekłam mięso ok. 1 godziny bez przykrycia, na ostatnie 30 minut przykryłam garnek z mięsem pokrywką i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjęte mięso zostawiłam aby chwilkę odpoczęło. Kroiłam mięso na zimno w grube plastry i podałam z ziemniakami i cebulą. Łopatka pieczona z cydrem pokrojona w cienkie plastry jest te