Makaron z krewetkami i fasolką szparagową. Potrawy z makaronu robię dosyć często, szczególnie gdy chcę coś szybko przygotować, a jednocześnie mam ochotę zjeść coś smacznego.
Makaron z krewetkami i fasolką szparagową to danie proste, smaczne i szybkie, przygotowuję je w 15 minut. Potrzebne są tylko trzy podstawowe składniki: makaron, krewetki i fasolka szparagowa, oraz dodatki: natka pietruszki, przyprawy i odrobina masła.
Najdłużej trwa gotowanie makaronu i fasolki. Do przygotowania tego dania z makaronem wykorzystuję już ugotowane krewetki, które są marynowane z różnymi dodatkami.
Makaron z krewetkami i fasolką szparagową to bardzo proste, ale jednocześnie wykwintne danie, które sprawdzi się podczas zwykłego posiłku, ale i na romantycznej kolacji. Ja podałam je podczas walentynkowej kolacji. Ta potrawa nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, ani długiego stania w kuchni, jednocześnie daje efekt wow. Ta prostota zaskakuje złożonością smaku delikatnych marynowanych krewetek, dobrze ugotowanego makaronu, słodkiej fasolki i ostrego pieprzu cayenne.
Makaron z krewetkami i fasolką szparagową, składniki na porcję dla 2 osób:
100 g krewetek gotowanych marynowanych z czosnkiem i pietruszką wraz z marynatą,
100 g krewetek gotowanych marynowanych z suszonymi pomidorami wraz z marynatą,
ok. 200 g makaronu np. typu bavette n.13,
garść (ok.100 g) fasolki szparagowej zielonej,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka masła,
spora szczypta pieprzu cayenne,
sól.
Jak zrobić Makaron z krewetkami i fasolką szparagową? Jeśli macie mrożone krewetki to najpierw trzeba je obgotować przez 5 minut. Odsączyć, nieco przestudzić. Ja wykorzystałam gotowane, marynowane krewetki, wyjęłam je z opakowania, są już gotowe do spożycia. Są tak pyszne, że można je jeść solo jedynie z bagietką, którą maczamy w marynacie.
Makaron gotujemy al’dente w osolonym wrzątku, około 8 minut, odcedzamy. Fasolkę kroimy na pół i gotujemy na parze w sicie do gotowania na parze, stawiając je na garnku, w którym jednocześnie gotujemy makaron. Mniej więcej w tym samy czasie fasolka i makaron są ugotowane al’dente. Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy krewetki wraz z marynatą, dodajemy ugotowaną fasolkę i makaron, mieszamy i obsmażamy minutę. Posypujemy natką pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne, chwilkę jeszcze trzymamy na ogniu ok. 1-2 minuty, mieszamy i makaron z krewetkami i fasolką jest gotowy. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Gotowanie krewetek to barbarzyństwo. Mrożone wrzuca się na patelnię, jak się rozmrożą to wyciągamy je łyżką cedzakową i odstawiamy. Następnie płyn z mrożenia redukujemy na dużym ogniu dodajemy oliwę, czosnek skórkę z cytryny i odrobinę soku i wtedy na chwilę krewetki. Do tego zaraz makaron i pietruszkę. można posypać bułką tartą.