Mielone z karkówki. Klasyka w kuchni zawsze się sprawdza, dzisiaj Wam polecam na obiad kotlety mielony z karkówki z natką pietruszki, surówką z kiszonej kapusty i puree z ziemniaków z koperkiem. Jeśli chcemy zrobić smaczne mielone kotlety to nie kupujcie gotowego mięsa mielonego w opakowaniu, tylko wybierzcie ładny kawałek np. karkówki lub łopatki i poproście o zmielenie w sklepie, ja mielę mięso albo szatkuję sama w domu na sprzęcie, który mam.
Składniki na Kotlety mielony z karkówki:
Ok. 500-600 g karkówki wieprzowej
1 cebula
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 jajko
około 1/2 szklanki wody
sól, pieprz, majeranek,
sos sojowy do smaku (opcjonalnie)
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
bułka tarta do farszu (2-3 łyżki) i do panierowania
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone z karkówki z natką pietruszki?
Mięso mielimy lub szatkujemy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę , przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ok. łyżkę suszonego majeranku, wbijamy całe jajko, dodajemy sos sojowy do smaku, bułkę tartą i wodę, oraz natkę pietruszki, wszystko dokładnie wyrabiamy najlepiej ręką. Mięso przygotowujemy trochę wcześniej, aby się przegryzły smaki. Formujemy okrągłe kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto. Kotlety mielone z karkówki podajemy z puree z ziemniaków i surówką z kiszonej kapusty.