Młoda kapusta z boczkiem to sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa. Łapcie przepis bo tylko teraz w maju i czerwcu na straganach można spotkać młodą kapustę, późniejsza kapusta to już nie jest to co lubię. Przede wszystkim potrawy z młodej kapusty przygotowuje się błyskawicznie. A jej smak zależy od pozostałych składników, które wykorzystacie.
Przepisów na młodą kapustę jest tyle ilu jest kucharzy. Gdy pojawia się w maju młoda kapusta, nie ma mocnych abym jej nie kupiła 🙂 Lubimy młodą kapusty na równi z botwinką i ogórkami małosolnymi. Bardzo lubię jeść i lubię przygotowywać kapustę na boczku wędzonym. Wystarczy kilka składników, chwilka gotowania i pyszna młoda kapusta z boczkiem jest gotowa, prosto i smacznie!
Polecam też młodą kapustę z pieczarkami, z koperkiem, słodko-kwaśna, czy też młodą kapustę z kurkami. Oczywiście na bieżąco kiszę młodą kapustę.
Ale lubimy też jeść żeberka z młodą kapustą, oraz pod postacią surówki z młodej kapusty.
Składniki na: Młoda kapusta z boczkiem, porcja dla 2-3 osób
- ½ główki młodej kapusty
- kawałek wędzonego boczku (ok. 200 g)
- 1 małą cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 duży pomidor
- sól morska
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ( ok. 1 łyżeczki)
- mielona słodka czerwona papryka ( pół łyżeczki)
- 10 ziaren czarnego pieprzu i 3 ziaren ziela angielskiego zmielone w młynku
Boczek kroimy w kostkę, był dosyć chudy, więc dodałam jeszcze olej, podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i szklimy na złoto. Kapustę myjemy i w miarę drobno kroimy, dodajemy do podsmażonego boczku z cebulą. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy aż kapusta puści sok, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę, doprawiamy solą morską, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, słodką papryką, oraz pieprzem z zielem angielskim, mieszamy, dusimy pod przykryciem około 15 minut. Podajemy z czym chcemy, ja jadłam bez dodatków, ale można podać z jajkami sadzonymi jajkami i młodymi ziemniakami z koperkiem. Smacznego!