Naleśniki budyniowe bez jajek to najlepszy przepis na naleśniki na blogu.
Jeśli zastanawialiście się czy można zrobić naleśniki bez jajek wypróbujcie ten przepis: Naleśniki bez jajek , tym razem do ciasta dodałam jeszcze budyń w proszku 🙂 Naleśniki budyniowe bez jajek są bardzo smaczne i delikatne do tego szybkie w przygotowaniu 🙂
Naleśniki budyniowe bez jajek nie odbiegają w niczym od tradycyjnych naleśników z jajkami, są bardzo smaczne, sprężyste i nie rozrywają się podczas smażenia.
Polecam też mój przepis na naleśniki bezmleczne , przygotowane tylko na wodzie.
Składniki na ciasto naleśnikowe, wychodzi ok. 6 naleśników:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 g)
1/2 szklanki mąki pszennej (poj. 250 ml)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
1/4 szklanki oleju
1 łyżka cukru
Nadzienie np. owoce sezonowe, słodki serek, dżem itp.
Przygotowanie naleśników budyniowych bez jajek:
Do miski przekładamy wszystkie składniki: budyń, mąkę, sól, mleko, wodę, cukier i wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Na końcu wlewamy olej i ponownie mieszamy. Powinno powstać gładkie, lekko lejące ciasto bez grudek. . Za pomocą małej chochli odmierzamy porcję na 1 naleśnika. Ciasto powinno równolegle rozpłynąć się po całej patelni. Naleśniki smażymy po ok. 1 minucie z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni do naleśników, smażymy na złoty kolor, aż do zużycia całego ciasta. Ściągamy z patelni za pomocą łopatki i podajemy z ulubionymi dodatkami. Naleśniki można rolować, składać w kopertę, w chusteczkę itp. Dodatkowo naleśniki budyniowe można posypać cukrem pudrem. Smacznego!