Pieczeń z dzika z grzybami

Pieczeń z dzika z grzybami . Pieczeń z dzika w sosie grzybowym z makaronem. To danie przygotowałam gdy mieszkaliśmy jeszcze w Polsce, ale przepis i zdjęcia zapodziały się gdzieś na dysku i dopiero niedawno je znalazłam. Nadrabiam więc zaległości, gdyż warto znać ten przepis na pieczeń z dzika z grzybami. Mięso z dzika pokrojone w plastry podane z sosem grzybowym, to wspaniałe danie kuchni polskiej. Bo mięso z dzika i leśne grzyby to najlepsze połączenie.
Samodzielnie zbierane podgrzybki z solanki idealnie do tego dania pasują. Kto lubi dziczyznę?

Składniki:
udziec i  karkówka z dzika,
maślanka – około 1 litra,
sól gruboziarnista do natarcia mięsa,

Marynata do mięsa jest z oleju, musztardy sarepskiej, sosu sojowego, syropu klonowego i octu balsamicznego (wszystkiego po 2 łyżki), do tego kilka ziaren jałowca, 4 pokruszone liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, po dużej szczypcie estragonu, cząbru, majeranku i czarnego pieprzu.

na sos do pieczeni z dzika:

Plastry pieczeni z dzika
mały słoik podgrzybków z solanki
100 ml śmietanki 30%

Mięso z dzika cały udziec i szynkę zalewamy maślanką i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.

Mięso z dzika wyjmujemy z maślanki, płuczemy, osuszamy, nacieramy solą , smarujemy marynatą i odstawiamy ponownie na 24 godziny w chłodne miejsce.

Marynowane mięso z dzika układamy na papierze do pieczenia w blaszce.

Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy ok. 2,5 godziny lub na 100 stopni C i pieczemy 3,5 godziny. Mięso z dzika po upieczeniu kroimy w grube plastry i podajemy na ciepło z sosem grzybowym i makaronem. Pieczone mięso z dzika pokrojone w cienkie plastry wyśmienicie smakuje też na zimno.

Przygotowanie sosu. Zlewamy sos z pieczenia mięsa, odmierzamy objętość sosu. Uzupełniamy wodą do ok. 400 ml. Pieczeń kroimy w plastry, wrzucamy do garnka. Dodajemy podgrzybki z solanki, wlewamy sos pieczeniowy, mieszamy. Przykrywamy. Patelnię z mięsem i grzybami stawiamy na dużym ogniu, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, pod koniec dodajemy śmietankę. Można sos zagęścić 1 łyżką  mąki rozmieszaną w małej ilości wody. Wlewamy rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu. Mieszamy i zagotowujemy . Podajemy z makaronem jako samodzielne danie. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.