Pierś kaczki z tymiankiem z sałatką z kaszy gryczanej i sałaty z dodatkiem soku z pomarańczy. Kacza pierś z tymiankiem. Kaczka… kto nie lubi kaczki? To naprawdę pyszne mięso. I nie prawdą jest, że robi się go trudno. Wystarczy przestrzegać reguł, które są w tym wpisie, wtedy zawsze się udaje i jest pyszna. Trzeba zapomnieć o długim pieczeniu, kaczka musi być smażona na patelni, wtedy będzie krucha, a jednocześnie mieć pożądany lekko różowy kolor.
Bo kacza dziwaczka nie lubi długiego smażenia, lubi też jak się zaczyna ją smażyć na zimnej patelni.
Tak przygotowana Pierś kaczki z tymiankiem z sałatką z kaszy gryczanej i sałaty z dodatkiem soku z pomarańczy będzie idealnym daniem na tegoroczną Wielkanoc, czy inne Święta, czy też uroczystości, potrawa jest elegancka i smaczna.
Przygotowywanie smażonej, czy też pieczonej kaczki opanowałam do perfekcji.
Polecam kilka przepisów na dania z kaczką:
kaczka smażona z kolorowym pieprzem.
Majonezowe roladki z botwiną i kaczką
Kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym
Kacze piersi zaczynamy smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana. Kaczkę doprawiamy suszonym tymiankiem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, kaczkę zostawiamy na 30 minut. Następnie każdą kaczą pierś obsmażamy 6-7 minut z jednej strony od skóry, odwracamy i smażymy ok. 5 minuty, dorzucamy na patelnię gałązkę pomidorów koktajlowych i smażymy razem. Jeśli nie lubicie jak mięso jest zbyt różowe to wstawiamy piersi do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na maksymalnie 10 minut.
Ściągamy piersi kacze z patelni i zostawiamy aby mięso odpoczęło. Kacze piersi nie można przesmażyć, mięso musi być delikatnie różowe w środku. Piersi kacze kroimy po kątem w plastry ok. 2 cm. Do kaczki przygotowałam sałatkę z kaszy gryczanej, kolorowej sałaty z odrobiną soku ze świeżej pomarańczy, podałam też podsmażone pomidorki koktajlowe. Dzięki podsmażeniu pomidorów na wytopionym tłuszczu z kaczki powstał pyszny sosik, do którego dodałam odrobinę soku z pomarańczy, który wymieszałam z ugotowaną kaszą gryczaną, dzięki temu zwykła sałatka z kaszy gryczanej i sałaty nabrała wspaniałego smaku 🙂
Kaczka pierś smażona z tymiankiem była krucha i delikatna. Polecam, gdyż to połączenie z z kaszą było bardzo smaczne. Smacznego!