Lubicie proste, mięsne dania kuchni polskiej? Zapewne tak, gdyż często ich szukacie na blogu. Udało mi się kupić piękny kawałek karkówki bez kości, idealnie nadawał się na bitki wieprzowe. Można też z plastrów karkówki przygotować zrazy wieprzowe zawijane.
Tym razem podaję Wam przepis na bitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia karkówki. To danie wraz z surówką przygotował Piotrek.
Bitki wieprzowe duszone są bardzo smaczne.
Inne pomysły na obiadowe dania z mięsa:
a z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj.
Polecam też przepis na szynkę duszoną, czy też żeberka
Co prawda najlepsze bitki wychodzą z rostbefu lub udźca wołowego, ale z karkówki też są bardzo smaczne.
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- do smaku sól karpacka i czarny pieprz,
- 3 łyżki mąki,
- majeranek,
- 2 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu,
- 2 liście laurowe
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju,
Mięso z karkówki wieprzowej, kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm, lekko rozbijamy każdy kawałek mięsa z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z jednej strony, przewracamy mięso na drugą stronę, dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy wszystko jeszcze chwilę razem. Do garnka dodajemy resztę mąki i przyprawy np. rozgniecione ziarno ziela angielskiego, ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy, można dodać czerwoną paprykę, mieszamy..
Całość zalewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut. (musimy sprawdzić czy karkówka jest już miękka), na koniec doprawiamy majerankiem i jeszcze chwilkę dusimy. Dzięki obecności przypraw, mąki i cebuli wytworzy nam się pyszny, naturalny pieczeniowy sos.
Podajemy bitki wieprzowe z karkówki z ziemniakami i obowiązkowo z surówką z kapusty.
Pysznie wygląda!
ale pięknie wyglądają aż chciałby się spróbować
fajny przepis
jak przyciemnić ten sos bo nie zrobił się taki jak na zdjęciu?
Monika nic się nie dodaje ekstra, taki sos powstaje właśnie podczas smażenia mięsa obtoczonego w mące i z podsmażonej cebulki, a następnie duszenia.
NAJLEPSZY PRZEPIS!
Wyszły przepyszne i sosik cudo!
Cieszę się, że smakowały 🙂
Naprawdę pyszny,mężowi smakował
Interesujący przepis i właściwie opisany. Dzięki serdeczne. Postaram się go przetestować.
Super przepis. Tylko ze sos mam jakis jasny😔
Może 1 sos z paczki dodać ciemny
Bo sos jest tym ciemniejszy im mocniej przysmażysz mięso i cebulę. Jak będą mocno zarumienione, to i sos będzie ciemniejszy
A ile tej wody? 🙂
Ok. szklanki 250 ml, jak szybko odparuje to uzupełnić.
Ja dodałem jeszcze grzybki do smaku 👀 😏😎🤘👌
Mi też sos wyszedł jaśniejszy, ale poza tym fajny prosty przepis.
Czy jak dam mąkę do garnka i zaleje to wrzącą wodą to nie zrobią się grudki???
Polecam dać mąkę, przemieszać calość i dopiero dać płyn.