Pyszne skrzydełka z piekarnika marynowane w majonezie, musztardzie i ketchupie.
Skrzydełka były pieczone w piekarniku aż były miękkie i mięso odchodziło od kości. To najprostszy sposób na zrobienie drobiowych skrzydełek, są bardzo pyszne! Skrzydełka podałam z fasolką szparagową i bułką tartą z masłem. Pieczemy je wtedy na aluminiowych tackach. Polecam też skrzydełka BBQ, które mają specyficzny dymny posmak, albo pyszne Skrzydełka kurczaka z syropem klonowym.
Ten przepis szczególnie wam polecam, ponieważ jest bardzo łatwy i wygodny. Nie ma znaczenia, która jest pora roku i jaka jest pogoda na zewnątrz, ponieważ pieczenie skrzydełek odbywa się w piekarniku.
Najważniejsze to wykorzystanie pysznej marynaty przygotowanej z majonezu, musztardy i ketchupu , skrzydełka będą kruche, miękkie, mają wspaniały smak i kolor.
Przepis na pyszne skrzydełka z piekarnika marynowane w majonezie, musztardzie i ketchupie:
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 łyżka soli kamiennej
½ szklanka domowej marynaty z majonezu, ketchupu i musztardy
Przygotowanie marynaty: Majonez, musztardę i ketchup w stosunku 1: 1 umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Czyli jeśli robimy z 2 łyżek majonezu, to w tych samych proporcjach dodajemy musztardę i ketchup.
Jak zrobić pyszne skrzydełka z piekarnika marynowane w majonezie, musztardzie i ketchupie:
Skrzydełka przekładamy do miski, doprawiamy solą i smarujemy marynatą, aż będą równomiernie pokryte.
Miskę ze skrzydełkami wstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na której będziemy piekli skrzydełka wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy skrzydełka, wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w środkowej jego części na intensywnie złoty kolor, w tym czasie skrzydełka zaczynają się lekko karmelizować na krawędziach, podwyższamy temperaturę do 200 stopni C i dopiekamy skrzydełka ok. 10 minut aż uzyskają chrupiącą, rumianą skórkę. Świetnymi dodatkiem do tych skrzydełek są różne pyszne surówki. lub fasolka szparagowa.