Golonka w kapuście gotowana

Golonka w kapuście gotowana. Golonka gotowana to bardzo prosta potrawa, wymaga jednak trochę czasu. Gdy za gotowanie zabierał się Piotrek to przeważnie przygotował golonkę gotowana (z wody), ta właśnie golonka od lat jest jednym z najczęściej poszukiwanych przepisów na blogu.

Golonka to ulubione danie Piotra, robię ją przynajmniej raz w miesiącu. często przygotowuję Golonkę w piwie. 

Kilka razy przygotowałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj
Ale odkąd mamy wolnowar (nawet dwa o poj. 3 litry i 5,7 litra)  i kiedy wiem wcześniej, że mój mąż zapragnął golonki w kapuście to golonkę w kapuście przygotowujemy w wolnowarze.  Golonkę w kapuście lubią chyba wszyscy mężczyźni, znajdzie się też kilka amatorek golonki wśród pań.

Natomiast jeśli jednak ta zachcianka przyjdzie znienacka to polecam poniższy przepis na golonkę gotowaną w kapuście.

Przepis na Golonkę gotowaną w kapuście:

Składniki:

5 kawałków, przekrojone na pół golonki wieprzowe (ok. 1 ½ kg)
1 kg kiszonej kapusty
4 ziarna ziela angielskiego
2-3 świeże listki laurowe
kilka kulek czarnego pieprzu
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, trochę słodkiej papryki

Przygotowanie golonki gotowanej w kapuście:
Dzień przed gotowaniem można golonkę natrzeć solą peklową, zostawić na noc do lodówki i  potem przepłukać, będzie miała lekko różowy kolor.

W tym przepisie nie jest używana sól peklowa. Golonkę dokładnie oczyszczamy i myjemy, gdy są włoski opalamy nad płomieniem. Wkładamy golonki do szerokiego garnka i zalewamy zimną wodą tak aby lekko przykryła golonki, zagotowujemy, ściągamy szumowiny łyżką cedzakową.  Dodajemy łyżkę soli, liście laurowe i ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gotujemy na wolnym ogniu 1 godzinę, aż mięso zmięknie, a duża część wody wygotuje się.

Kiszoną kapustę zagotowujemy w oddzielnym garnku, kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Odcedzamy, my używamy własnej kiszonej kapusty, albo kupujemy taką, która nie jest za kwaśna. Jeśli Wasza kapusta jest nadal bardzo kwaśna to czynność z gotowaniem kapusty powtarzamy. Kapustę przekładamy do garnka z golonką, dodajemy trochę czerwonej papryki, oraz mielonego pieprzu, można dodać dodatkowo startą na grubej tarce marchewkę. Jak ktoś chce to może dodać dodatkowo przecier pomidorowy czy przyprawę do bigosu, ale to nie jest konieczne. Całość gotujemy do czasu, aż mięso zacznie odchodzić od kości, a skóra golonki będzie mięciutka. U mnie trwało to jeszcze ok. 1 godziny, gdyż to były golonki przecięte na pół. Całe golonki potrzebują jeszcze ok. 2 godzin gotowania z kapustą. W razie konieczności doprawiamy do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Golonkę gotowaną w kapuście podajemy z musztardą lub chrzanem, oraz pieczywem lub ziemniakami.  Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.