Jak zrobić chlebek naan bez drożdży

Jak zrobić chlebek naan bez drożdży na proszku do pieczenia. Płaski chleb z patelni. Orientalne klimaty bardzo mi pasują, tym bardziej, że w Hamburgu mieście portowym są na wyciagnięcie ręki.  To kosmopolityczne miasto, w Polsce każda inność wzbudza sensację tutaj wszystko jest powszednie, normalne, ale i ciekawe. Tak jest i w kuchni. Staram się kosztować wszystkiego co nowe, kosztuję nowe potrawy, nieznane owoce i warzywa. A niedzielny wyjazd na Fischmarkt o 6 rano stał się rutyną (jest tylko otwarty od 5 do 9), tak wielu odmian ryb i owoców morza, egzotycznych owoców, czy warzyw nie widziałam nigdy. Nowe smaki zaczęłam poznawać gdy założyliśmy naszego bloga 8 lat temu, wtedy to zaczęliśmy bywać na warsztatach kulinarnych w Warszawie, widziałam i jadłam tam wiele nieznanych mi wcześniej rzeczy, ale nie tyle co teraz. Kiedyś nowością dla mnie też było pieczywo. Płaskie pieczywo to jeden z najstarszych i najpopularniejszych pokarmów, istnieje wiele rodzajów płaskich chlebków: chaczapuri, czapati, focaccia, fougasse, paratha, pizza, pita, podpłomyk, proziaki, tortilla, czy też właśnie chlebek naan.
Jak zrobić chlebek naan bez drożdży

Potem zaczęłam to wszystko odtwarzać w domowym zaciszu, myślę, że z dobrym skutkiem.

Bywam codziennie w pobliskim tureckim sklepie, gdzie kupuję świeże warzywa i owoce, takich rodzajów kaszy bulgur czy kuskus w Polsce nie uświadczysz w markecie. Regularnie kupuję tam wielką fasolę w puszce, aby Piotrkowi zrobić błyskawiczną fasolkę po bretońsku, kupuję też suszony groch na pyszną grochówkę. Świeża kolendra, pietruszka, koper, czy rukola powiązane w duże pęczki czekają aby je kupić!

A dzisiaj usmażyłam naan, nie na drożdżach tylko na proszku do pieczenia, szybki, smaczny, idealny chlebek np. do hummusu.

Dlatego podaję Wam przepis na błyskawiczne placki chlebowe  naan, przypominają nasze polskie podpłomyki. Sposób na te doskonałe chlebki naan w domowych warunkach i bez pieca tandoor jest bardzo prosty. Mój przepis jest idealny na lato gdyż ciasto wyrabia się bardzo szybko, a smażenie 4 placków zajmuje zaledwie kilka chwil. Te naan wspaniale smakuje jako dodatek do past, sałatek, zup, czy mięsa z grilla.

Składniki na 4 chlebki naan:

3 łyżki jogurtu greckiego
4 łyżki mąki pszennej + ewentualnie do podsypania
1 łyżka oliwy
½ proszku do pieczenia
odrobina soli

Jak zrobić chlebek naan bez drożdży na proszku do pieczenia?

Jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz oliwę, mieszamy i formujemy małą kulkę, zostawiamy na 30 minut przykryte ściereczką, aby odpoczęło. Dzielmy na 4 części. Na podsypaną delikatnie mąką mąką desce rozwałkowujemy lub rozciągamy palcami ciasto na owalne placki.

Patelnię o grubym dnie mocno rozgrzewamy, nie natłuszczamy. Każdy kawałek ciasta układamy na suchej rozgrzanej patelni. Podpiekamy z każdej strony. Uwielbiam je jeść na ciepło, ale zimne są pysznym dodatkiem do zup i innych dań , mogą być też spodem do błyskawicznej pizzy 🙂

naan

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.