Fasolka szparagowa z bułką tartą

Ostatnio dostaję często e-maile z pytaniami o proste przepisy, tzn. tradycyjne przepisy kuchni polskiej. Jednym z takich tradycyjnych przepisów jest fasolka szparagowa z bułką tartą. W naszym domu w okresie letnim zawsze jadało się fasolkę szparagową. Fasolka nie była kupna tylko z naszej działki. Najlepiej nam fasolka szparagowa smakowała podana klasycznie: z bułką tartą i masłem. Bo w prostocie tkwi jej siła, szczególnie latem gdy mamy pole do popisu :)Tak mi zostało do dzisiaj, mogę zjeść samą fasolkę i nie potrzebuję do niej żadnego dodatku, no może jajko sadzone i młode ziemniaki z koperkiem .  Do gotowania fasolki oprócz soli dodaję również cukier, co  zdecydowanie poprawia jej smak.

Klasyczna wersja podania fasolki:  Fasolka szparagowa z bułką tartą jest wg mnie najsmaczniejsza i najprostsza w wykonaniu.
 Fasolka szparagowa z bułką tartą
Składniki na 2 porcje:
500 g fasolki szparagowej
1 łyżeczka – sól
1/2 łyżeczki – cukier
2 łyżki – bułka tarta
2 łyżki – świeże masło
 Przygotowanie:
Z fasolki obcinamy końcówki, dokładnie płuczemy. Do garnka z zimna wodą dodajemy sól i cukier, wkładamy fasolkę i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ja lubię jak fasolka jest al dente, tzn. sprężysta i nie jest zbyt miękka.
Na suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą i lekko ją rumienimy potrząsając patelnią. Dodajemy masło, mieszamy, czekamy  aż masło się rozpuści a bułka tarta je wchłonie.
Fasolkę odcedzamy, polewamy masłem z bułką tartą.
Smacznego, mi nawet fasolka szparagowa z bułką tartą smakuje, gdy jest już zimna. Poniżej kilka zdjęć z przygotowania fasolki i bułki tartej krok, po kroku.
SAM_7285SAM_7286SAM_7287SAM_7295
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Fasolka szparagowa z bułką tartą

  1. Pingback: Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Fasolka szparagowa w słoikach. Fasolka konserwowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.