Szczupak smażony sauté. Przepis na szczupaka smażonego. Wszyscy znający Piotra wiedzą, że uwielbia łowić ryby. Aby zadowolić jego rybne pasje jeździliśmy w różne miejsca w Polsce, gdzie są rybne jeziora, w Polańczyku w Bieszczadach łowiliśmy leszcze, w Pławnie na Pojezierzu Drawskim łowiliśmy co się dało. W naszym rodzinnych stronach ma się rozumieć łowiliśmy też.
Pojechaliśmy też specjalnie na Mazury, gdzie udało nam się złowić szczupaki. Szczupak to jedna z najbardziej pożądanych ryb, wszyscy wędkarzy chcieliby ją chociaż raz złowić. Z tego drapieżnika można przygotować pyszne potrawy. Szczupak powinien zostać sprawiony. Należy obciąć mu ogon i płetwy, dokładnie umyć i wypatroszyć. Do faszerowania i pieczenia najlepiej wykorzystać całą rybę, zaś przygotowania w galarecie czy do smażenia wykorzystujemy szczupaka pokrojonego w dzwonka. Na resztkach można ugotować wywar rybny, który można wykorzystać do zupy . Polecam też przepis na roladę rybną ze szupaka.
Tym razem proponujemy Wam szczupaka smażonego. Ryba smażona to doskonały pomysł na obiad. Szczupaka można też usmażyć w tradycyjnej panierce z jajka i bułki tartej lub sauté tylko w mące.
Smażony szczupak sauté jest pyszny. Białe zwarte mięso słodkowodnego drapieżnika smakuje doskonale. Smażony szczupak jest idealny na danie główne, jak i na ciepłą lub zimną przekąskę.
Szczupak smażony na patelni, doprawiony jedynie solą i pieprzem, obtoczony w mące i usmażony na oleju.
Szczupak smażony sauté , składniki dla 2 osób:
1 szczupak,
mąka,
do smaku sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić szczupaka smażonego na patelni. Oprawionego szczupaka ( oskrobanego z łusek, bez wnętrzności, ogona, płetw i głowy) płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w dzwonka. Rybę doprawiamy jedynie solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
Mąkę wsypujemy na talerz, każdy kawałek szczupaka dokładnie obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej na patelni, układamy na patelni dzwonka szczupaka i na silnie rozgrzanym tłuszczu smażymy rybę z każdej strony, a następnie dosmażamy na małym ogniu, szczupak musi mieć złoty kolor. Możemy odsączyć rybę z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wykładamy smażonego szczupaka na półmisek, podajmy z listkami sałaty i ćwiartkami pomidora , do ryby podałam też bułkę. Szczupak smażony na patelni jest bardzo dobry na ciepło jak i na zimno. Można do niego podać plasterki cytryny, aby skropić dzwonka sokiem. Smacznego!
Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować! Ja do smażenia saute wykorzystuję mój wolnowar ariete. Fajne jest to że ma właśnie kilka funkcji. Rybę już w nim gotowałam, ale jeszcze nie smażyłam