Szczupak smażony sauté. Przepis na szczupaka smażonego. Wszyscy znający Piotra wiedzą, że uwielbia łowić ryby. Aby zadowolić jego rybne pasje jeździliśmy w różne miejsca w Polsce, gdzie są rybne jeziora, w Polańczyku w Bieszczadach łowiliśmy leszcze, w Pławnie na Pojezierzu Drawskim łowiliśmy co się dało. W naszym rodzinnych stronach ma się rozumieć łowiliśmy też.
Pojechaliśmy też specjalnie na Mazury, gdzie udało nam się złowić szczupaki. Szczupak to jedna z najbardziej pożądanych ryb, wszyscy wędkarzy chcieliby ją chociaż raz złowić. Z tego drapieżnika można przygotować pyszne potrawy. Szczupak powinien zostać sprawiony. Należy obciąć mu ogon i płetwy, dokładnie umyć i wypatroszyć. Do faszerowania i pieczenia najlepiej wykorzystać całą rybę, zaś przygotowania w galarecie czy do smażenia wykorzystujemy szczupaka pokrojonego w dzwonka. Na resztkach można ugotować wywar rybny, który można wykorzystać do zupy . Polecam też przepis na roladę rybną ze szupaka.
Tym razem proponujemy Wam szczupaka smażonego. Ryba smażona to doskonały pomysł na obiad. Szczupaka można też usmażyć w tradycyjnej panierce z jajka i bułki tartej lub sauté tylko w mące.
Smażony szczupak sauté jest pyszny. Białe zwarte mięso słodkowodnego drapieżnika smakuje doskonale. Smażony szczupak jest idealny na danie główne, jak i na ciepłą lub zimną przekąskę.
Szczupak smażony na patelni, doprawiony jedynie solą i pieprzem, obtoczony w mące i usmażony na oleju.
Szczupak smażony sauté , składniki dla 2 osób:
1 szczupak,
mąka,
do smaku sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić szczupaka smażonego na patelni. Oprawionego szczupaka ( oskrobanego z łusek, bez wnętrzności, ogona, płetw i głowy) płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w dzwonka. Rybę doprawiamy jedynie solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
Mąkę wsypujemy na talerz, każdy kawałek szczupaka dokładnie obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej na patelni, układamy na patelni dzwonka szczupaka i na silnie rozgrzanym tłuszczu smażymy rybę z każdej strony, a następnie dosmażamy na małym ogniu, szczupak musi mieć złoty kolor. Możemy odsączyć rybę z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wykładamy smażonego szczupaka na półmisek, podajmy z listkami sałaty i ćwiartkami pomidora , do ryby podałam też bułkę. Szczupak smażony na patelni jest bardzo dobry na ciepło jak i na zimno. Można do niego podać plasterki cytryny, aby skropić dzwonka sokiem. Smacznego!
