Ryba w galarecie (szczupak)

Ryba w galarecie, czyli szczupak w galarecie doskonale może zastąpić karpia w galarecie na Wigilijnym stole.

Szczupak w galarecie

Szczupak w galarecieSzczupak w galarecie

SKŁADNIKI:

  • 2 szczupaki ok. 1 kg
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki żelatyny
  • groszek zielony i natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE: Szczupaki sprawiamy, odcinamy głowy, ogony i płetwy. Umyte ryby kroimy w dzwonka ok. 3 cm. W garnku z 1 litrem wody zagotowujemy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, ziarna pieprzu, cebulę i marchewki z pietruszką z 2 łyżeczkami soli, gotujemy około 20 minut, wtedy dodajemy dzwonka szczupaka i gotujemy od 10 do 15 minut (to zależy od wielkości ryby) nie możemy rybę rozgotować. Wyciągamy marchewki, jedną kroimy w cienkie plasterki i układamy na półmisku w kształcie ryby, obok marchewki kładziemy zielony groszek, w środku układamy dzwonka gotowanej ryby, dekorujemy natką pietruszki. Wyciągamy łyżką cedzakową pozostałe składniki wywaru wsypujemy 2 łyżki żelatyny, nie gotujemy, tylko dokładnie mieszamy, gdy płyn ostygnie, zalewamy rybę na półmisku, gdy to co zostało w garnku zaczyna tężeć nakładamy bezpośrednio na rybę, wstawiamy do lodówki. Polecam, pyszna i delikatna potrawa.

gdy płyn z gotowania ostygnie, zalewamy rybę na półmisku, Szczupaki sprawić, odciąć głowy, ogony i płetwy. Umyte ryby pokroić w dzwonka ok. 3 cm W garnku z 1 litrem wody zagotować ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, ziarna pieprzu, cebulę i marchewki z pietruszką Wyciągamy marchewkę, jedną kroimy w plasterki i układamy na półmisku, obok niej kładziemy zielony groszek w środku układamy dzwonka ryby, dekorujemy natką pietruszki
Inne pomysły na szczupaka:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *