Ciasto z bitą śmietaną i granatem

Ciasto kruche, czyli ciasto z bitą śmietaną, ziarnami granatu i płatkami czekolady

deser z granatem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 130 g musli cappucino&granola z kawałkami czekolady
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml cukru
  • 1/2 owocu granatu
  • 3 łyżki płatków czekoladowych
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka margaryny Kasia

 

PRZYGOTOWANIE: Ubić całe jajka z 50 ml cukru na puszystą masę, dodać 3/4 szklanki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, zmiksować dalej, wsypać do masy połowę opakowania musli cappucino & granola z kawałkami czekolady, wymieszać całość za pomocą łyżki. Blaszkę od tarty posmarować łyżką margaryny, wyłożyć masę na blaszkę, rozprowadzić ją dokładnie na całej powierzchni. Blaszkę wstawić do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i piec 25 minut. W między czasie ubić na sztywno śmietanę z 1 łyżeczką cukru pudru. Wstawić do lodówki. Gdy ciasto jest upieczone wyłożyć je z blaszki na szklany talerz, a gdy ostygnie posmarować je bitą śmietaną, wycisnąć sok z połowy owocu granatu, oraz posypać je ziarnami, na koniec całość posypać jeszcze płatkami czekolady.

gotowe ciasto smarujemy bitą śmietaną, posypujemy ziarnami granatu i płatkami czekolady Do masy jajecznej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do masy połowę opakowania musli cappucino & granola z kawałkami czekolady wykładamy masę na blaszkę, rozprowadzamy ją dokładnie na całej powierzchni Gotowe ciasto kroimy w trójkąty i wykłądamy na talerz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *