Szwedzkie klopsiki kottbullar

Szwedzkie klopsiki kottbullar jemy za każdym razem gdy jedziemy do sklepu IKEA, jednak bez konfitury z żurawiny. Sama też umiem przygotować klopsiki na różne sposoby, jak i te oryginalne szwedzkie klopsiki jak ze sklepu IKEA.
klopsiki kottbullar

Składniki na 24 sztuki klopsików:
500 g mięsa wieprzowo – wołowego
1 cebula
1 jajko
1/3 szklanki kaszy manny
1/3 szklanki mleka
1 łyżka majeranku
odrobina gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna do obtoczenia klopisków
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
sos:
1 i 1/2  szklanka bulionu np. wołowego
1 płaska łyżka mąki
1 łyżka śmietany 18 %

Mięso sami mielimy wraz z cebulą lub kupujemy mięso mielone ze sklepu i drobno siekamy lub szatkujemy cebulę, łączymy mięso z cebulą. Do masy dodajemy kaszę mannę, mleko, jajko i wyrabiamy ręką aż masa będzie kleista, doprawiamy do smaku. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtaczamy w mące.
Rozgrzewamy olej , przekładamy klopsiki  na patelnię i smażymy na rumiano z każdej strony. Posypujemy mąką klopsiki, ostrożnie mieszamy je na patelni, zalewamy bulionem, zagotowujemy, dusimy pod przykryciem ok 10 minut na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy  sos.
Szwedzkie klopsiki kottbullar podajemy z ziemniakami i ugotowanym zielonym groszkiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Szwedzkie klopsiki kottbullar

  1. Byłem bardzo zadowolony, że wszedłem na ten artykuł. Wielu osobom wydaje się, że posiadają rzetelną wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Jestem pod wrażeniem. Koniecznie będę rekomendował to miejsce i regularnie wpadał, żeby przejrzeć nowe posty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *