Ostatnio na blogu pokazywałam Wam przepis na zielone kluski. Tym razem postanowiłam wykorzystać świeży mix sałaty, który po otwarciu torebki zalegał w lodówce i koncentrat z buraka dla koloru klusek. Przygotowałam więc kluski z sałaty i buraka i podałam je z pikantnymi plastrami schabu gotowanego i sosem śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki udekorowałam całość kiełkami botwiny. Wyglądem te kluski trochę przypominają kopytka, czy leniwe pierogi, ale na wrzątek były wrzucane łyżeczką, mają dlatego nierówne kształty, taka ich uroda.
Sałata do klusek musi być dokładnie zmiksowana na puree.
Kluski z sałaty i buraka to idealne kluski, lekkie, delikatne, po prostu pyszne i do tego cudownie prezentują się na białym talerzu.
Składniki:
1 szklanka mixu sałat
1 łyżka koncentratu z buraka lub 1 mały burak
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soli do gotowania
Przygotowanie:
Do pojemnika blendera przekładamy świeże listki mixu sałat i dokładnie siekamy, wbijamy 1 jajko i 1 łyżkę koncentratu soku z buraka, miksujemy tworząc puszystą, lekką czerwoną masę. Masę przekładamy do miski, dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie łączymy składniki. Masę nabieramy na łyżeczką i następnie wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę.
Gdy wszystkie kluski z sałaty i buraka wypłyną na powierzchnię wody oznacza to, że kluski są gotowe, wykładamy je na talerz, podajemy z plastrami schabu gotowanego i sosem śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki..
Polecam te kluski gdyż są pyszne.