Kopytka ze szpinakiem. Kształtem te szpinakowe kluski przypominają tradycyjne kopytka , a swój zielony kolor zawdzięczają szpinakowi. Kto nie lubi szpinaku to go polubi po zjedzeniu tych kopytek. Na blogu jest już przepis na kluski ze szpinakiem i kluski szpinakowo-serowe. Kopytka ze szpinakiem podane były z podsmażoną kapustą.
Szpinak, ziemniaki i jajko zostały dokładnie zmiksowany na puree w szatkownicy.
Kopytka ze szpinakiem to idealne kluski, delikatne, pyszne i mają uroczy zielony kolor.
Składniki:
1 kg gotowanych ziemniaków
1,5 szklanki świeżego szpinaku lub mrożonego
1 jajko
ok. 1,5-2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soli do gotowania
Przygotowanie kopytek ze szpinakiem:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Do szatkownicy przekładamy świeże listki szpinaku, gotowane ziemniaki i jajko, wszystko dokładnie siekamy na puree, tworząc puszystą, lekką masę. Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną (dodajemy stopniowo, może się okazać że wystarczy jej mniej) i dokładnie łączymy składniki. Deskę obsypujemy mąką, wykładamy ciasto i ponownie wyrabiamy.
W między czasie w dużym garnku gotujemy wodę, solimy.
Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałki wielkości jabłka i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałeczki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem. Z wałeczków kroimy ukośne kluski szerokości ok. 1 cm. Wrzucamy kluski partiami na gotującą się wodę, mieszamy od spodu łyżką cedzakową, a gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotujemy je ok 1,5 minuty wyciągamy łyżką cedzakową na durszlak, gotujemy kolejne partie kopytek. . Za każdym razem po wypłynięciu klusek zmniejszamy ogień, gdyż woda może wykipieć, a kluski rozpaść.
Kopytka ze szpinakiem polewamy podsmażoną cebulką albo podajemy z podsmażaną kapustą. Polecam są pyszne.