Pierogi z twarogiem wędzonym. Czy też tak macie, że chcecie coś pysznego zjeść, ale nie chce się Wam gotować dużej porcji, tylko gotujecie coś dla siebie. Ja mam tak często z pierogami czasami gotuję 9, czy 15 sztuk pierogów. Czasami gotuję ich na prawdę bardzo dużo, gdy jest np. Wigilia to robię pierogi dla 10 osób, albo gotuję sobie tylko 1 porcję bo mam ochotę na nie jakieś pierogi. Tak samo potrafię ugotować 1 talerz zupy.
Tym razem przygotowałam Pierogi z twarogiem wędzonym z 1 szklanki mąki. Te pierogi to jest hit zarówno wizualny jak i smakowy.
Polecam Wam też w tym przepisie mój nowy, ciekawy sposób lepienia pierogów. Bo sam farsz jest prosty, nie trzeba go samemu przygotowywać, to jest wędzony twaróg ze sklepu. Wystarczy wyjąć ser z opakowania 😉 Podsmażyłam do pierogów jeszcze cebulkę i nic do szczęścia mi więcej nie potrzeba na obiad.
Powinnam robić pierogi na zamówienie bo to mi najbardziej wychodzi . Ciasto jest genialne w swojej prostocie tylko mąka, gorąca woda i sól, oraz pyszny farsz o którym wspomniałam wyżej.
Te pierogi można zrobić z każdym nadzieniem. Mój dzisiejszy przepis nie zawiera mięsa, ale można go bardzo łatwo go zmodyfikować dodając np. dodatkowo gotowane ziemniaki. Można twaróg zastąpić doprawioną mieloną wieprzowiną, wołowiną lub mieszanym mięsem mielonym.
Jak przygotować pierogi z twarogiem wędzonym?
Składniki na ok. 15 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej
ok. 1/3-1/2 szklanki wrzącej wody
duża szczypta soli
1 łyżeczka soli + 1 łyżka oleju do gotowania pierogów
dodatki: podsmażona na oleju cebulka
Farsz 15 łyżeczek wędzonego twarogu
Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z solą, wlewamy stopniowo wrzącą wodę i mieszamy składniki najpierw łyżką, a gdy ciasto lekko przestygnie wyrabiamy ciasto ręką aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i przykrywamy je (najlepiej miską) na ok. 30 minut, aby ciasto jak to się mówi „odpoczęło”. Po tym czasie ciasto pierogowe ponownie wyrabiamy i wałkujemy na stolnicy, ciasto jest bardzo elastyczne i nie lepi się do stolnicy, nie wymaga więc podsypywania mąką podczas wałkowania. Z ciasta wykrawamy kółka, na których układamy farsz twarogowy (ok. 1 łyżeczki).
Zlepiamy pierogi tak jak umiemy. Pierogi z twarogiem wędzonym gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oleju, po wypłynięciu na powierzchnię pierogi gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty w zależności od ich wielkości. Podajemy pierogi z podsmażoną cebulką.
Sposób lepienia moich pierogów z twarogiem wędzonym:
Pierogi mają 4 falbanki, które robimy przed nałożeniem farszu. Falbankę robimy na rozłożonym kółku robiąc zakładki od wewnątrz ku lewej stronie, dopiero jak mamy falbanki wkładamy łyżeczkę twarogu i zbliżamy brzegi przedniej ścianki do tylnej i dociskamy ją na środku do tylnej ścianki. Dokładnie sklejamy przednią ściankę z tylną, żeby nie wypadał farsz. Pierogi gotujemy we wrzątku przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką.