Polecam Wam sprawdzony już sposób na przygotowanie ciasta na pierogi. Pierogów w swoim życiu nalepiłam całe mnóstwo. Jest kilka szkół lepienia, niektórzy dają do ciasta jajka i wodę, inni zalewają tylko ciepłą lub wrzącą wodą, jest szkoła która zaleca dodanie również tłuszczu.
Ja polecam dodać do mąki tylko wrzące mleko i szczyptę soli. Proporcje – szklanka wrzącego mleka na 2 szklanki mąki. Aby nie poparzyć sobie rąk, ja wyrabiam ciasto hakiem robota około 5 minut. Potem zawijam ciasto w folię i zostawiam na ok. 20 minut.
W tym przypadku zrobiłam ciasto z 4 szklanek mąki, 2 szklanek wrzącego mleka i łyżeczki soli.
Przepis na najlepsze ciasto na pierogi znajdziecie tutaj
Polecam przepis na pierogi z mięsem
Mielimy 1/2 kg szynki wieprzowej. Podsmażamy na 1 łyżce oleju kujawskiego z pomidorami czosnkiem i bazylię 1 drobno pokrojoną cebulę, dodajemy zmielone mięso, co jakiś czas mieszając podsmażamy mięso.
Całość doprawiamy 1 łyżką majeranku, solą i pieprzem. Aby masa była zwarta dodajemy 3 łyżki bułki tartej i mieszamy.
Ciasto dzielimy na pół wałkujemy i wykrawamy krążki. Ciasto idealnie się lepi. Jako metodę lepienia pierogów wybrałam falbanki.
Zlepione pierogi układamy na desce posypanej mąką. Gotujemy je partiami w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, gotujemy pierogi 5 minut od wypłynięcia.
Ugotowane pierogi układamy na półmisku, polewamy usmażoną cebulką i skwarkami ze słoniny.
Pyszne.
Piękna falbanka!
Dziękuję 🙂