Przepis na pierogi z mięsem

Polecam Wam sprawdzony już sposób na przygotowanie ciasta na pierogi. Pierogów w swoim życiu nalepiłam całe mnóstwo. Jest kilka szkół lepienia, niektórzy dają do ciasta jajka i wodę, inni zalewają tylko ciepłą lub wrzącą wodą, jest szkoła która zaleca dodanie również tłuszczu.

Ja polecam dodać do mąki tylko wrzące mleko i szczyptę soli. Proporcje – szklanka wrzącego mleka na 2 szklanki mąki. Aby nie poparzyć sobie rąk, ja wyrabiam ciasto hakiem robota około 5 minut. Potem zawijam ciasto w folię i zostawiam na ok. 20 minut.

W tym przypadku zrobiłam ciasto z 4 szklanek mąki, 2 szklanek wrzącego mleka i łyżeczki soli.

Przepis na najlepsze ciasto na pierogi znajdziecie tutaj

Polecam przepis na pierogi z mięsem

Przepis na pierogi z mięsem

Mielimy 1/2 kg szynki wieprzowej. Podsmażamy na 1 łyżce oleju kujawskiego z pomidorami czosnkiem i bazylię 1 drobno pokrojoną cebulę, dodajemy zmielone mięso, co jakiś czas mieszając podsmażamy mięso.

Całość doprawiamy 1 łyżką majeranku, solą i pieprzem. Aby masa była zwarta dodajemy 3 łyżki bułki tartej i mieszamy.

Ciasto dzielimy na pół wałkujemy i wykrawamy krążki. Ciasto idealnie się lepi. Jako metodę lepienia pierogów wybrałam falbanki.

Zlepione pierogi układamy na desce posypanej mąką. Gotujemy je partiami w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, gotujemy pierogi 5 minut od wypłynięcia.

Ugotowane pierogi układamy na półmisku, polewamy usmażoną cebulką i skwarkami ze słoniny.

Pyszne.

Przepis na pierogi z mięsemPrzepis na pierogi z mięsemPrzepis na pierogi z mięsemPrzepis na pierogi z mięsemPrzepis na pierogi z mięsem

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Przepis na pierogi z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *