Ravioli to włoskie danie, a są to okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często szpinakiem), ja postanowiłam nadać im oryginalnego charakteru i wykorzystać rukolę zarówno do przygotowania ciasta (aby miały zielony kolor) jak i do farszu. Farsz do ravioli przygotowałam z ricotty , zmiksowanej rukoli i z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią od Kamis. Przy okazji postanowiłam wypróbować moją nową, okrągłą foremkę do ravioli.
Jak niedawno przygotowałam pyszne ravioli z ricottą i łososiem. to kwadraty robiłam ręcznie.
Polecam również cannelloni z farszem ricotta z kalafiorem i radicchio.
Jestem z siebie dumna, jestem dumna z mojego przepisu na Ravioli z rukoli, mąki pszennej pełnoziarnistej i jajka, farsz z rukoli, ricotty z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, po ugotowaniu posypane serem i podane z masłem
A przygotowanie zielonego ravioli zajmuje niewiele czasu, szczególnie gdy ciasto przygotowuje się za pomocą haka robota.
Własnoręcznie przygotowanie ravioli to świetna przygoda kulinarna!
Przepis na Zielone ravioli z rukoli(2 porcje- 12 sztuk)
* szklanka o poj. 250 ml
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella
1 jajko
szczypta soli
1 op. świeżej rukoli
150 g sera ricotta
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylia Kamis
Opakowanie rukoli dzielimy na pół.
Jedną połowę miksujemy w blenderze, ale niebyt drobno, mieszamy z ricottą, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem.
Drugą połowę miksujemy blenderem bardzo drobno (wychodzi ok. 1/2 szklanki), przekładamy do misy robota. Mąkę pszenną pełnoziarnistą mieszamy z jajkiem i zmiksowaną rukolą, dodajemy odrobinę soli, dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem robota.
Formujemy kulę i przykrywamy miską. Odstawiamy na 1/2 godziny. Ciasto cienko wałkujemy . W równych odstępach układamy na jednym płacie kulki z sera ricotta wymieszanego z posiekaną rukolą i suszonymi pomidorami. Przykrywamy ciastem i lekko dociskając, za pomocą okrągłej foremki wycinamy okrągłe ravioli. Z tej ilości wychodzi ok. 12 sztuk. Zagotowujemy osoloną wodę w rondlu i wrzucamy pierożki, gotujemy ok 5 minut od wypłynięciu . Ravioli wyjmujemy łyżka cedzakową, polewamy masłem i posypujemy tartym serem, najlepiej parmezanem, oraz listkami rukoli.
fenomenalne, wyszedł cudowny kolor. Ja w tym kolorze u siebie pamiętam tylko kotleciki z zielonego groszku. Ale to ravioli chętnie powtórzę u siebie.
Pozdrawiam,
Monika
Narobiłaś mi apetytu 🙂