Placki ziemniaczane z pieczarkami. Placki ziemniaczane można urozmaicić dodając do masy różne warzywne, czy mięsne dodatki. Ja tym razem dodałam do masy ziemniaczanej pieczarki, placki zostały też podane ze smażonymi pieczarkami. Pieczarki wzbogaciły smak zwykłych placków ziemniaczanych. Polecam też placki ziemniaczane z imbirem i chili.
Placki ziemniaczane z pieczarkami są pyszne i nie monotonne.
Składniki na placki ziemniaczane:
1/2 kg ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 mała cebula
sól
Ziemniaki ścieramy, tym razem na tarce o dużych oczkach, dodajemy startą cebulę, jajko, makę, doprawiamy solą i mieszamy.
Składniki na placki ziemniaczane z pieczarkami:
8 łyżek masy na placki
8-10 pieczarek
1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
olej do smażenia
sól, pieprz kolorowy
Jak przygotować placki ziemniaczane z pieczarkami, przepis.
6 umytych i osuszonych pieczarek kroimy w drobną kostkę. Potrzebujemy 8 łyżek masy ziemniaczanej, takiej jak w przepisie na placki. Do masy ziemniaczanej dodajemy makę ziemniaczaną, pokrojone w kostkę pieczarki i doprawiamy solą i pieprzem kolorowym, dokładnie mieszamy i smażymy na gorącym oleju 8 placków z obu stron, które układamy na talerzu. Na tłuszczu, który pozostał ze smażenia placków podsmażamy pozostałe pieczarki pokrojone w plastry, lekko je solimy, a następnie układamy na usmażonych już plackach ziemniaczanych. Przed podaniem możemy placki udekorować listkiem zielonej pietruszki.