Przy okazji przygotowania białej kiełbasy drobiowej zabrakło mi jelit i zostało mi 300 g masy drobiowej już doprawionej do smaku, postanowiłam jakoś ciekawie ją wykorzystać, aby móc podczas diety jeść bez wyrzutów sumienia i nie zwiększać wartości kalorycznej. Mam kilka woreczków zamrożonej, kolorowej papryki, którą wykorzystuję do różnych dań, papryka jako farsz sprawdza się doskonale. Przygotowałam więc roladę drobiową w wersji light z kolorową papryką w środku.
Przygotowałam, więc drobiową roladę faszerowaną kolorową papryką. Wystarczyło masę mięsną rozłożyć w formie prostokąta na folii aluminiowej, wzdłuż brzegu ułożyć paski pokrojonej, zamrożonej jeszcze papryki i zwinąć ją w rulon. Zawinąć folię jak cukierek z obu stron, nakłuć na całej długości wykałaczką, aby para mogła się dostać do mięsa i włożyć do parowaru na 30 minut. Ostudzić. Po ostudzeniu włożyłam roladę drobiową z papryką do lodówki, na drugi dzień kroiłam ją w grube plastry. Bardzo smaczna była 🙂 No i do tego rolada apetycznie wygląda dzięki kolorowej papryce !
Dietetyczna rolada drobiowa z papryką: