To danie łączy smak słodko-kwaśnej gruszki z ostrym, smakiem wędzonego sera z pieprzem, ale dodatek sera pleśniowego byłby również idealny. Smak gruszki uzupełnia szynka parmeńska i cytrynowy tymianek. Jest to idealna przekąska na przyjęcie, czy też danie na kolację.
SKŁADNIKI:
- 1 twarda gruszka
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- ocet winny Kamis
- 2 plastry sera wędzonego z pieprzem
- 2 łyżeczki pestek dyni
- pieprz cytrynowy
- tymianek cytrynowy
PRZYGOTOWANIE:
Gruszki umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę naciąć tak aby powstał wachlarzyk, skropić octem winnym, oprószyć pieprzem cytrynowym. Na dno każdego naczynia ułożyć plaster ser. Gruszki zawinąć w plasterek szynki parmeńskiej, a całość oprószyć pieprzem cytrynowym i posypać pestkami dyni. Wstawić na 3-5 minut do nagrzanego piekarnika o temp. 200 stopni, po wyjęciu posypać listkami cytrynowego tymianku.
To już wiem o jakich gruszkach mówił dziś Piotrek 🙂
Były rewelacyjne w smaku:)