Klops wieprzowy z galaretką, czy też baton wieprzowy to danie jest świetną przystawką na rodzinną uroczystość. Klops wieprzowy ma mało kalorii, gdyż jest gotowany na parze. Do dekoracji możemy użyć różnych składników, które mamy w domu.
Klops wieprzowy z galaretką (baton):
SKŁADNIKI:
- 30 dag mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz czarny do smaku
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Kotanyi
- 3 łyżki kaszy manny
- marchewka gotowana, groszek konserwowy, natka pietruszki,
- 6 łyżek tężejącej galaretki
PRZYGOTOWANIE:
Mięso wieprzowe rozdrabniamy w szatkownicy Triblade, mięso przekładamy do miski, 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do mięsa, wbijamy 1 jajko, dodajemy 1 łyżkę przyprawy do mięsa mielonego, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i masę dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy wałek, który następnie układamy na folii aluminiowej. Masę zawijamy w folię aluminiową i po bokach folię skręcamy jak cukierka by nam się nie rozwinęła. Za pomocą widelca nakłuwamy folię z obu stron aby dochodziła do mięsa para z gotowania. Układamy nasz baton w naczyniu do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką, stawiamy na garnku (ja postawiłam na garnku w którym gotowałam mięso na galantynę ) gotujemy 30 minut, następnie baton odwracamy i gotujemy dalsze 30 minut, wyłączamy gaz i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy mięso jest zimne wyciągamy je z folii aluminiowej, kroimy je w plastry, układamy na półmisku, posypujemy zielonym groszkiem, dekorujemy natką pietruszki i plasterkami gotowanej marchewki, ( robiłam też jednocześnie galantynę drobiową zostawiłam do tego dania 6 łyżek galantyny), gdy płyn zaczął tężeć, polałam nim plastry mięsa i wstawiłam do lodówki.
Pingback: Klops drobiowy faszerowany pieczarkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię