Przepis, który nie wymaga dużych nakładów czasu i pracy. Tym przepisem przekonałam Piotra do smaku owoców morza. Krewetki w cieście francuskim i mieszanką ziaren są świetną przekąską, można je podać na Sylwestra.
Składniki
ciasto francuskie gotowe | 0.7 opakowania | |
krewetki | 18.0 sztuk | |
oliwa | 1.0 łyżka | |
mix ziaren słonecznika sezamu siemienia | 9.0 łyżeczek | |
sól czosnkowa | 1.0 łyżeczka | |
przyprawa pikantna | 1.0 łyżeczka |
2/3 ciasta francuskiego pokroić na kwadraty,na każdym kawałku ułożyć po 2 krewetki, symetrycznie do siebie, posypać je solą czosnkową, doprawić przyprawą pikantną, posmarować oliwą, oraz każdy kwadrat obsypać mixem ziaren ze słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni z termoobiegiem, piec 15 minut. Wyciągnąć, podawać z sosem sałatkowym.