Jak zrobić krokiety z chleba tostowego ? Nic trudnego, będzie szybko, smacznie i tanio, będzie sylwestrowo i karnawałowo ! 🙂 Ten przepis dedykuję mojemu synowi, aby wiedział co ma przygotować na imprezę sylwestrową z kumplami.Krokiety można również przygotować z naleśników, ale nie każdy umie smażyć naleśniki, natomiast rozwałkować chleb tostowy, umie każdy, no chyba że nie ma wałka, ale na to też jest rada, wystarczy szklana butelka 😉 Można również wykorzystać wafle do przygotowania krokietów..
W linku poniżej można znaleźć inne sylwestrowe przekąski i przystawki, oraz inne smaczne dania.
Jak zrobić apetyczne do tego smaczne krokiety i się nie narobić? Oto szybka odpowiedź. Odcinamy skórki z chleba tostowego. Każdy kawałek chleba wałkujemy cienko. Na każdy rozwałkowany kawałek chleba kładziemy plasterek sera, małą, cienką kiełbaskę np. cienką kiełbaskę staropolską lub dobrej jakości parówkę, całość dokładnie zwijamy, dokładnie moczymy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu i panierujemy w bułce tartej. Krokiety smażymy na złoto z każdej strony zaczynając od łączenia krokieta! U nas krokiety z chleba tostowego będą na Sylwestra! Ponieważ te krokiety to idealna przekąska sylwestrowa lub karnawałowa.
Nie będę pisać ile sztuk jakiego produktu potrzebujemy, gdyż wszystko zależy od ilości krokietów, które chcemy przygotować. Oprócz chleba, kiełbasy, plastrów sera potrzebujemy do tego jeszcze jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do doprawienia i olej do smażenia. Zapraszam na pyszne, chrupiące krokieciki z chleba tostowego. Podajemy krokiety np. z ketchupem 🙂
świetne i pomysłowe!warte spróbowania
Właśnie zjadłam… Pychota 😀
Smacznego 🙂
Pomysłowe jutro je robię:-) uwielbiam Pani bloga:-)