Często robię schab ze śliwkami, postanowiłam sprawdzić jak będą smakować mielone z jej dodatkiem. Mogą urozmaicić uroczystą kolację. Mielone nadziewane śliwką.
SKŁADNIKI:
- 25 dag mięsa mielonego wieprzowego
- przyprawa do mielonego Kotanyi
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 mini kostka czosnek
- 1 mini kostka pietruszka
- 1 jajko
- suszone śliwki
- bułka tarta
- sól do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy 1 jako, doprawiamy przyprawą do mielonego Kotanyi, majerankiem, delikatnie solą, dodajemy rozkruszone mini kostki czosnek i pietruszka i dokładnie wyrabiamy ręką, dodajemy jeszcze ok. 2 łyżek bułki tartej, jeszcze raz wyrabiamy. Nabieramy łyżką masę, spłaszczamy i na środku kładziemy suszoną śliwkę,zawijamy i formujemy okrągłe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej, smażymy kotlety na rumiano z obu stron. Wykładamy na talerz, dekorujemy natką pietruszki, podajemy z czym chcemy.