Ciasteczka cynamonowe

Cynamonowe ciasteczka w świątecznej szacie, składniki dobrałam jak zwykle na oko, ale okazało się że trafiłam w 10, gdyż wyszły pyszne. Ciasteczka cynamonowe są pachnące, kruche i delikatne,

Ciasteczka cynamonowe

125 g margaryny Kasia

1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczka sody

3 łyżki cukru pudru

1 jajko

kilka kropel zapachu migdałowego

pisaki cukrowe do dekoracji

cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Miękką margarynę, mąkę pszenną i ziemniaczaną, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczkę cynamonu, 1/2 łyżeczkę sody i kilka kropel olejku migdałowego miksujemy na gładką masę robotem z hakiem tak, żeby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Z gotowego ciasta formujemy kulki które układamy na blasze ze świątecznymi wzorkami, wyrównujemy powierzchnię nożem. Pieczemy przez ok 12-15 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem,na ostatnie 2 minuty zwiększyłam temperaturę do 170 stopni. Wyciągamy blaszkę z piekarnika, wyciągamy babeczki delikatnie by nie zniszczyć wzoru, który się na nich odbił, dekorujemy babeczki cukrowymi pisakami i posypujemy je delikatnie cukrem pudrem.

dekorujemy babeczki cukrowymi pisakami i posypujemy je delikatnie cukrem pudrem. miksujemy wszystko na gładką masę robotem z hakiem spłaszczamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię nożem wyciągamy babeczki delikatnie by nie zniszczyć wzoru, który się na nich odbił upieczone babeczki dekorujemy kolorwymi cukrowymi pisakami
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *