Mule po marynarsku

Mule po marynarsku, to klasyczny, najprostszy i najbardziej znany przepis na mule. Świeże małże /mule / omułki duszone w białym winie, z dodatkiem masła, cebuli, natki pietruszki i świeżego tymianku.

Wg mnie najsmaczniejszy sposób na mule. Chociaż te co ostatnio przygotowałam: małże w pomidorach z pietruszką też były wyśmienite. Zawsze należy kupować mule zamknięte, otwarte nie nadają się do spożycia. Mule gotuję na dużej, głębokiej patelni, na dużym ogniu, pod przykryciem, przez około 5-6 minut, aż muszle się otworzą. Gdy  mule się otworzą należy zdjąć patelnię z ognia. Mule, których muszle się nie otworzyły  w trakcie gotowania, niestety trzeba wyrzucić.

Przepis na  Mule po marynarsku jest znany w całej Europie, po włosku nazywa się Cozze alla marinara, po francusku Moules à la marinière, a po hiszpańsku Mejillones a la marinera, smakuje wszędzie tak samo, czyli rewelacyjnie:

Mule po marynarsku

Składniki dla 2 osób:
1 kg muli
1 mała cebulka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego tymianku
1 łyżka masła
100 ml białego wytrawnego wina, np. Chardonnay
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Skorupki z małżami dokładnie oczyszczamy, odrywamy włókniste nitki tzw. bisiory i płuczemy na durszlaku, jeśli trafią się otwarte mule, pukamy nimi w twardą powierzchnię np. o deskę do krojenia, jeśli się zamkną to ok. jeśli nie to je wyrzucamy gdyż nie nadają się do spożycia Tylko zamknięte mule / omułki są jadalne, dokładnie je po umyciu osuszamy. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, szklimy cebulkę. Wlewamy białe wino, dodajemy pietruszkę oraz tymianek, zwiększamy ogień i doprowadzamy całość do wrzenia. Dodajemy mule i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 – 6 minut na dużym ogniu, aż mule się otworzą. W trakcie gotowania potrząsamy patelnią, aby małże równomiernie się dusiły i otwierały. Zestawiamy z ognia, mule, które się nie otworzyły wyrzucamy. Posypujemy pozostałą natką pietruszki i zaraz konsumujemy. Polecam!

Mule po marynarsku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Mule po marynarsku

Pozostaw odpowiedź Dariozka91 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.