Surimi w panierce, czyli paluszki krabowe w chrupiącej panierce z bułki tartej, chrupiąca, pyszna przekąska. Z surimi robie również sałatkę, a nawet jajecznicę.
Paluszki krabowe w panierce w takiej formie idealnie pasują jako przekąska na Sylwestra, Karnawał, czy inną imprezę. Poza tym mogą one pełnić także rolę obiadu, podobnie jak paluszki rybne, podane np. z frytkami i ulubioną surówką.
Jeśli szukasz przekąsek i przystawek, które można podać na Sylwestra to zerknij TUTAJ.
Szczególnie polecam wpis dotyczący Sylwestrowego menu, oraz najlepsze sałatki na święta.
Składniki na surimi w panierce:
paluszków krabowych (Surimi) – ok. 150 g
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko + kilka łyżek mleka
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta chilli
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przepis na panierowane paluszki krabowe:
Paluszki krabowe mrożone rozmrażamy odpowiednio wcześniej, jeśli świeże to wyciągamy z opakowania, a następnie oprószamy mąką pszenną.
W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz paprykę słodką, chilli. Dokładnie mieszamy. Każdy paluszek krabowy moczymy dokładnie w jajku z przyprawami. Na płaski talerzyk wysypujemy bułkę tartą, lub inną panierkę np. panko. Każdy kawałek surimi otaczamy dokładnie w panierce.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy paluszki surimi na średnim ogniu przez 1-2 minuty, z każdej strony na złoto. Zdejmujemy paluszki krabowe z patelni. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Układamy na półmisku. Podajemy z ulubionymi sosami, np. z sosem czosnkowym aioli. Smacznego!