Surimi w panierce

Surimi w panierce, czyli paluszki krabowe w chrupiącej panierce z bułki tartej, chrupiąca, pyszna przekąska. Z surimi robie również sałatkę, a nawet jajecznicę.

Paluszki krabowe w panierce  w takiej formie idealnie pasują jako przekąska na Sylwestra, Karnawał, czy inną imprezę. Poza tym mogą one pełnić także rolę obiadu, podobnie jak paluszki rybne, podane np. z frytkami i ulubioną surówką.

Paluszki krabowe panierowane
Jeśli szukasz przekąsek i przystawek, które można podać na Sylwestra to zerknij TUTAJ.
Szczególnie polecam wpis dotyczący Sylwestrowego menu, oraz najlepsze sałatki na święta.

Składniki na surimi w panierce:

paluszków krabowych (Surimi) – ok. 150 g
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko + kilka łyżek mleka
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta chilli
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

Przepis na panierowane paluszki krabowe:

Paluszki krabowe mrożone rozmrażamy odpowiednio wcześniej, jeśli świeże to wyciągamy z opakowania, a następnie oprószamy mąką pszenną.

W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz paprykę słodką, chilli. Dokładnie mieszamy. Każdy paluszek krabowy moczymy dokładnie w jajku z przyprawami. Na płaski talerzyk wysypujemy bułkę tartą, lub inną panierkę np. panko. Każdy kawałek surimi otaczamy dokładnie w panierce.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy paluszki surimi na średnim ogniu przez 1-2 minuty, z każdej strony na złoto. Zdejmujemy paluszki krabowe z patelni. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Układamy na półmisku. Podajemy z ulubionymi sosami, np. z sosem czosnkowym aioli. Smacznego!
Paluszki krabowe panierowane

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *