Terrina z łososiem

Niedługo Sylwester, a jak pożegnanie końca roku to na stole pojawiają się u nas przystawki, najlepiej takie mini finger food, czyli na jeden kęs. Mogą to być vol-au-vent, tartinki, koreczki, mini kanapeczki, roladki i wszelkie inne różności. Polecam również mini kanapeczki z chleba pumpernikiel z łososiem. A terrina na bazie ricotty, śmietanki 30% z siekanym szczypiorkiem, siekanym gravlaxem ułożona na pumperniklu będzie idealna na Sylwestra.

Terrina z łososiem na pumperniklu będzie pyszną sylwestrową przystawką.

Terrina z łososiemTerrina z łososiem

Składniki:

plastry gravlaxu z łososia
250 g sera ricotta
100 ml śmietanki 30%
garść posiekanego szczypiorku
trochę świeżego koperku do dekoracji
2 kromki chleba pumpernikel
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżki żelatyny
50 ml wody
pieprz z solą w młynku Kamis do smaku

Przygotowanie:

Przygotowany domowym sposobem gravlax z łososia kroimy w plastry, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Żelatynę zalewamy 50 ml wody i zostawiamy aby napęczniała, następnie rozpuszczamy na małym gazie. 100 ml śmietanki ubijamy na sztywno, doprawiamy pieprzem i sola w młynku, dodajemy ser ricotta , ucieramy na gładką masę. Dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojonego w kostkę łososia, sok z cytryny, ostrożnie mieszamy. Chłodną żelatynę dodajemy do masy łososiowo-serowej i mieszamy.

Podłużną formę wykładamy folią spożywczą, wkładamy kromki ciemnego pieczywa, może być pumpernikiel, na to przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy folią, wstawiamy do lodówki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Wyjmujemy, rozwijamy z folii i kroimy na małe kwadraty. Dekorujemy cienkimi plasterkami gravlaxu i świeżym koperkiem

Terrina z łososiem jest pyszna.

Terrina z łososiemTerrina z łososiemTerrinaterrina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Terrina z łososiem

  1. Pingback: Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *