Focaccia to potrawa z kuchni włoskiej, jest podstawą pizzy. Nie ma na niej sera i sosu pomidorowego. Dzisiaj przygotowałam letnią, kolorową focaccię. Żytnia focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Pomidory koktajlowe muszę powiedzieć są własnoręcznie wyhodowane przez Piotra, z nasion, nie z sadzonek.
Składniki:
- 2 szkl mąki żytniej,
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 250 ml wody
- 7 g drożdży suszonych,
- 3 łyżki oleju,
- 4 pomidory koktajlowe
- świeży rozmaryn
- 1 żółta papryka
- mieszanka przypraw: zioła Toskańskie Kotanyi
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, suche drożdże i płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Zawsze wstawiam stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, ale tym razem ze względu na upały, misę przykryłam ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym i jeszcze chwilkę wyrabiamy.
Ciasto kroimy na 2 kawałki, dosyć cienko rozciągamy na 2 owalne placki. Każdy kawałek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną, doprawiamy ziołami Toskańskimi, plasterkami żółtej papryki, plasterkami pomidorów i rozmarynem. Pizze wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Focaccię kroimy po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!