Paluchy a’la pizza to kolejny wypiek jaki chcę Wam polecić ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough for Everything. Upiekłam już bułki pszenne, pyszne rogale z makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa.
Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe paluchy nadziewane salami, serem i sosem, który można zastąpić zwykłym ketchupem. Polecam bo wyszły pyszne, to taka inna mini pizza, pizza rolls, tylko w innej postaci. Polecam też mój przepis na inne paluchy drożdżowe z szynką.
Drożdżowe Paluchy a’la pizza:
Składniki:
100 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
175 g jogurtu naturalnego lub greckiego
1 jajko
Farsz:
plastry żółtego sera
plastry kiełbasy salami
pasta paprykowa, sos pomidorowy, ketchup lub tym podobne sosy
świeży tymianek
gruba sól
Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko ( ma być letnie) dodajemy cukier i suszone drożdże. Odstawiamy na parę minut, aż mleko zacznie się pienić. Suche składniki (mąka, sól, proszek) mieszamy hakiem robota, nie przerywając mieszania dodajemy jajko wraz z jogurtem, oraz wlewamy spienione mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto hakiem tak długo aż otrzymamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto.
Jak przygotować ekspresowe paluchy z ciasta drożdżowego?
Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, który smarujemy sosem, obsypujemy listkami tymianku, obkładamy do połowy plastrami salami i sera, przykrywamy nieobłożoną częścią ciasta i dociskamy. Ciasto kroimy wzdłuż na paski, a następnie każdy pasek spiralnie skręcamy wokół osi i układamy na blasze. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 25 stopni C na ok 15 minut żeby paluchy lekko podrosły. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika i nagrzewamy go do 180 st C. Każdy paluch smarujemy wodą i obsypujemy grubą solą morską, wstawiamy blachę do piekarnika, pieczemy 15 – 20 minut aż paluchy się zarumienią. Studzimy pieczywo na kratce. Smacznego!
to jest fajne
Zostało mi ciasto na pizzę i chyba je tak wykorzystam Może tylko bez salami:-)
Właśnie przed chwilą wyjęłam z piecyka ,, Zapach rozchodzi się po całym domu , REWELACJA !!!! Nie dałam salam z powodu jej braku , ale są i bez niej smaczne 🙂 Pozdrawiam , uwielbiam Pani przepisy 🙂
cool!
Na pewno zrobię, jadłam kiedyś podobne z boczkiem-były pyszne!-pozdrawiam
Są pyszne. Muszę znowu robić