Paluchy drożdżowe z szynką i serem

Paluchy drożdżowe z szynką i serem powstały przy okazji przygotowywania bagietek pszennych.  Przepis na ciasto jest taki sam.  To ulubione paluchy drożdżowe mojego męża, wg niego są bardzo smaczne. Paluchy drożdżowe nadziane są szynką i serem, Piotrek nie pozwala im nawet przestygnąć na kratce, zjada je gorące. Mój robot z hakiem do wyrabiania świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym, to znacznie skraca czas przygotowania tych paluchów. Polecam też rogale drożdżowe z pikantnym farszem.

Przepis na najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam :)

Paluchy drożdżowePaluchy drożdżowe

Specjalności drożdżowe na blogu:

 

Bagietki pełnoziarniste

rustykalne bagietki

Rustykalne bagietki pszenne

Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki)

Bułki domowe wielozbożowe

Chleb z garnka

Bułka paryska ekspresowa

Składniki na 8 dużych paluchów:
– 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta
– 7 g suszonych drożdży
– 300 ml ciepłej wody
– 1 łyżka oliwy
– 1 czubata łyżeczki soli
– 1 płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie:
w misie robota mieszamy suche składniki. Ciepłą wodę mieszamy z oliwą i wlewamy płyn do suchych składników. Ciasto wyrabiamy hakiem robota ok. 5 minut, wykładamy na stolnicę i formujemy kulę. Miskę obsypujemy mąką, wkładamy do miski ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką, niech ciasto rośnie aż podwoi objętość Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, które wyrabiamy, następnie kroimy na 8 części.  Z każdej części ciasta wałkujemy owalny placek, który w jednej części nacinamy równolegle nie przecinając ich do końca, na drugiej części ciasta układamy plaster sera i szynki. Paluch zwijamy dosyć ciasno, zaczynając od części z serem i szynką, tak aby nacięcia znalazły się na górze palucha, jednocześnie końcówki podwijamy pod spód, aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Paluchy drożdżowe układamy na papierze do pieczenia,  odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C.
Aby paluchy były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wodą.
Wstawiamy formę z wyrośniętymi paluchami do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Upieczone paluchy studzimy na kratce, a kto nie wytrzyma zjada je jeszcze gorące..

Smacznego!

Paluchy drożdżowePaluchy drożdżowePaluchy drożdżowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Paluchy drożdżowe z szynką i serem

  1. Musze przyznać Jolu , że bardzo fajnie to wygląda. Coś innego , można zaskoczyć rodzinkę lub znajomych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.