Pizza z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią to dla mojego syna święto, to jedno z jego ulubionych dań. Do pieczenia wykorzystałam formę żaroodporną.
SKŁADNIKI:
- 2 szkl mąki pszennej,
- 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczka soli morskiej Kamis,
- 1/4 szklanki mleka
- 5 dag drożdży,
- 3 łyżki oleju
- 6 plasterków schabu gotowanego
- 5 dużych plastrów sera żółtego
- 6 łyżek keczupu pikantnego,
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku mieszamy mleko z 1/2 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczką soli morskiej, wlewamy 3 łyżki oleju, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy 1 jajko, wlewamy zaczyn i ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę, posypujemy ciasto delikatnie mąką i wyrabiamy ciasto jeszcze raz kilka minut aż się zrobi elastyczne.
Ciasto na pizzę wałkujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem szklanej formy żaroodopornej. Posypałam ciasto 1 łyżką suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis, polałam ciasto pikantnym keczupem. Jako obkład wykorzystałam plasterki gotowanego schabu, plastrami żółtego sera. Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 20 minut. Pizzę po wyjęciu z piekarnika kroimy i rozkładamy na talerze.