Mąż obdarował mnie na Dzień Kobiet bukietem tulipanów i wielką paczką Rafaello, ja zrewanżowałam mu się ekspresowym obiadem 😉 A tak na serio to miałam dyżur popołudniowy w internacie, więc nie miałam czasu na gotowanie. A pizza z patelni to prosty sposób na ekspresowe danie, równie smaczne jak tradycyjna pizza z piekarnika. Do tego Pizza z patelni zawsze się udaje i świetnie smakuje.
Wielkość pizzy oraz dodatki zależą od preferencji smakowych i od wielkości patelni na której zamierzacie ją przygotować. Można przygotować również wegetariańską pizzę z patelni.
Czy na patelni można zrobić pizzę? Poniżej przedstawiam przykładową wersję na 1 porcję, patelnia o śr. 24 cm.
Składniki:
25 g świeżych drożdży
¾ szklanki mąki pszennej*
¼ szklanki ciepłej wody*
1 łyżka oleju
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
Dodatkowo opcjonalnie:
domowej roboty pikantna salsa paprykowa
szynka
ser pleśniowy
pomidorki koktajlowe
*Poj. szklanki 250 ml
Przygotowanie: Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, cukier i ciepłą wodę, ucieramy i dodajemy 1 łyżkę oleju.
Do misy robota wsypujemy mąkę i sól, wlewamy płyn i dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem robota, przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, wyrabiamy ciasto i formujemy placek wielkości naszej patelni.
Placek smażymy na rozgrzanej i suchej patelni po około 3 minuty z każdej strony.
Placek zdejmujemy z patelni na deskę, smarujemy sosem i obkładamy ulubionymi dodatkami (u mnie tym razem ser pleśniowy, szynka pokrojona w paseczki i połówki koktajlowych pomidorów).
Pizzę ponownie układamy na gorącej patelni i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Smacznego!
Fajny pomysł
Pingback: Ciasto z patelni - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Super przepis!! Pizza bardzo pyszna 😋
Uwielbiam pizze, musze zrobic według Twojego przepisu, bo teraz ogromenego smaka mam 😀