Pizza z patelni

Mąż obdarował mnie na Dzień Kobiet bukietem tulipanów i wielką paczką Rafaello, ja zrewanżowałam mu się ekspresowym obiadem 😉 A tak na serio to miałam dyżur popołudniowy w internacie, więc nie miałam czasu na gotowanie. A pizza z patelni  to  prosty sposób na ekspresowe danie, równie smaczne jak tradycyjna pizza z piekarnika. Do tego Pizza z patelni zawsze się udaje i świetnie smakuje.
Wielkość pizzy oraz dodatki zależą od preferencji smakowych i od wielkości patelni na której zamierzacie ją przygotować. Można przygotować również wegetariańską pizzę z patelni.
Czy na patelni można zrobić pizzę? Poniżej przedstawiam przykładową wersję na 1 porcję, patelnia o śr. 24 cm.

Pizza z patelni:
Pizza z patelniPizza z patelni

Składniki:

25 g świeżych drożdży
¾ szklanki mąki pszennej*
¼ szklanki ciepłej wody*
1 łyżka oleju
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
Dodatkowo opcjonalnie:
domowej roboty pikantna salsa paprykowa
szynka
ser pleśniowy
pomidorki koktajlowe
*Poj. szklanki 250 ml

Przygotowanie: Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, cukier i ciepłą wodę, ucieramy i dodajemy 1 łyżkę oleju.
Do misy robota wsypujemy mąkę i sól, wlewamy płyn i dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem robota, przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, wyrabiamy ciasto i formujemy placek wielkości naszej patelni.
Placek smażymy na rozgrzanej i suchej patelni  po około 3 minuty z każdej strony.
Placek zdejmujemy z patelni na deskę, smarujemy sosem i obkładamy ulubionymi dodatkami (u mnie tym razem ser pleśniowy, szynka pokrojona w paseczki i połówki koktajlowych pomidorów).
Pizzę ponownie układamy na gorącej patelni i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Smacznego!

ciasto na pizzęCzym obłożyć ciastopizza z patelnipizza z patelni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Pizza z patelni

  1. Pingback: Ciasto z patelni - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.